Annons
Nyheter

Tre kvar i Tories ledarstrid

Två har fallit bort - nu återstår tre kandidater i processen för att vaska fram Storbritanniens nästa premiärminister. Inrikesminister Theresa May fick, som väntat, flest röster när Tories ledarval inleddes.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Fem personer har känt sig kallade att efterträda David Cameron som brittisk premiärminister och ledare för det konservativa regeringspartiet Tories: Theresa May, Andrea Leadsom, Michael Gove, Stephen Crabb och Liam Fox . Fox blev utslagen i tisdagens omröstning bland partiets 330 parlamentsledamöter, och Crabb meddelade snart att han också drar sig ur valet.

Crabb gjorde också klart, via BBC, att han nu ställer sig bakom Theresa May.

Annons

Inrikesminister May, som av BBC beskrivs som en av de tuffaste och slugaste i den brittiska rikspolitiken, förblir favorittippad: hon fick 165 ledamöters stöd. Den mer EU-kritiska energiministern Andrea Leadsom Lead fick 66 röster. Men hon har tungt stöd från förre Londonborgmästaren Boris Johnson, som själv överraskande drog sig ur kampen i förra veckan. I slutänden blir det en medlemsomröstning med cirka 150 000 personer som avgör valet.

Särskilt kvalificerad

I ett uttalande inför tisdagens omröstning skrev Johnson att Leadsom har det driv och den beslutsamhet som krävs av en ledare för Storbritannien, och att hennes specialisering inom EU-frågor gör henne särskilt kvalificerad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Både May och Leadsom har tagit fasta på att invandringen var en av de avgörande frågorna i brexit-valet. Båda har flaggat för att det nu är slut med den fria rörligheten för personer, även om EU-medborgare som redan bor i Storbritannien ska få stanna kvar.

May och Leadsom företrädde annars olika sidor inför folkomröstningen den 23 juni. Leadsom kampanjade för lämna-sidan och May för stanna-sidan. May har dock förklarat att folkets vilja - att Storbritannien ska lämna EU - ska respekteras.

Arbets- och pensionsminister Stephen Crabb fick inte mer än 34 röster i ledarvalets första omgång. Efter hans avhopp finns nu bara en man kvar i kampen: justitieminister Michael Gove, som 48 ledamöter i partigruppen stödde.

Bara 16 ledamöter röstade på förre försvarsministern Liam Fox.

Gove kvar i matchen

Michael Gove har enligt vadslagningsfirmor, viss möjlighet att knipa premiärministerposten. Gove var tidigare nära vän till och lierad med avgående David Cameron - enligt BBC har de till och med semestrat ihop med sina respektive familjer. Men relationen fick sig en rejäl knäck när Gove inför folkomröstningen ställde sig på lämna-sidan.

Inte heller Boris Johnson lär räkna Michael Gove till sina bästa vänner, sedan Gove manövrerat bort honom från ledarstriden genom att själv ställa upp, i stället för att ge Johnson sitt stöd. Nu återstår att se hur långt den manövern bär justitieministern.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons