Annons
Nyheter

Bolsonaro: Demokratin hänger på militären

Brasiliens president Jair Bolsonaro har i ett kontroversiellt uttalande framhållit den brasilianska militären - som tidigare styrt Brasilien som en militärdiktatur - som en garant för demokrati och frihet.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Brasiliens president Jair Bolsonaro har i ett kontroversiellt uttalande framhållit den brasilianska militären - som tidigare styrt Brasilien som en militärdiktatur - som en garant för demokrati och frihet.

Vid ett arrangemang för den brasilianska flottan i Rio de Janeiro på torsdagen sade Bolsonaro i ett tal att "demokratin och friheten endast existerar när militärmakten vill att de ska göra det".

Annons

Ytterhögerpresidenten, som själv har ett förflutet som yrkesmilitär, har tidigare hyllat militärens envälde mellan 1964 och 1985 som en "fantastisk period". Han har också fått kritik för att han under sin första tid vid makten placerat andra ex-militärer på maktpositioner.

Vicepresidenten Hamilton Mourão, en pensionerad general, försvarar Bolsonaros kommentarer och säger att hans poäng var att militären måste vara involverad i demokratin och friheten för att de inte ska försvinna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons