Annons
Nyheter

Blix: Irakkrig ledde till terrordåd

Terrordådet som dödade minst 250 personer i Bagdad i söndags kan ses som ett resultat av Irakkriget. Det säger Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i landet. Den USA-ledda invasionen 2003 var kontroversiell och inte sanktionerad av FN:s säkerhetsråd.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Den USA-ledda invasionen 2003 var kontroversiell och inte sanktionerad av FN:s säkerhetsråd. Efter sju års granskning har den brittiske tidigare premiärministern Tony Blair nu fått skarp kritik i Chilcot-rapporten för sin och Storbritanniens roll i kriget.

Hans Blix tycker att den kritik han hunnit ta del av är rättvis.

””
Annons

Ser terror som konsekvens

Blair kritiseras i rapporten för att beslutet att ge sig in i Irak togs utan att alla fredliga vägar hade prövats, att misstankarna om massförstörelsevapen inte var tillräckligt underbyggda och att man underskattade konsekvenserna av en invasion. Hans Blix ser bildandet av terrorgruppen IS (Isis) som en sådan konsekvens.

””

Säkerhetsrådet kan stärkas

Blix, som själv vittnat för utredningen, tror att den kan fungera som "ett varningstecken för att kasta sig in och delta som någon sorts internationell sheriff i internationella konfliktsituationer" och att kritiken kan leda till en stärkt position för FN:s säkerhetsråd.

””

Blix framhåller att steg i den riktningen redan har tagits med goda resultat, som reaktioner på användandet av kemiska vapen i Syrien och det iranska kärnenergiprogrammet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons