Annons
Nyheter

Nästan 11 000 räddade på Medelhavet

Inom loppet av två dygn har nästan 11 000 människor på flykt räddats på Medelhavet. De flesta har haft Libyen som utgångspunkt, där människosmugglarna utnyttjar det instabila läget för att tjäna stora summor pengar.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016
””

Han säger att det främst är människor från afrikanska länder söder om Sahara som väljer den södra Medelhavsrutten från Libyen till Italien. De betraktas som ekonomiska migranter, som betalar dyrt för resan.

Miljarder euro

””
Annons

Kustbevakningen deltar inte nu i några operationer längs rutten, men har två patrullbåtar som deltar i EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex operation Poseidon längs den östra rutten från Turkiet till Grekland.

””

Kvävdes till döds

Över 20 människor, de flesta afrikanska migranter, kvävdes till döds ombord på en överlastad fiskebåt på väg till Italien. Dödsorsaken är inte fastställd, men antas vara antingen att de inandats giftångor eller trängseln ombord.

Totalt miste 50 människor livet på färden över Medelhavet under måndagen och tisdagen. Minst 142 000 migranter har kommit till Italien sedan början av året och omkring 3 100 har omkommit på Medelhavet, rapporterar Reuters.

Den italienska kustbevakningen uppger att den samordnade 33 olika räddningsoperationer på tisdagen och att 4 655 människor kunde räddas, enligt AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons