Annons
Nyheter

Bashar al-Assad på väg tillbaka in i värmen

Han stod länge ute i kylan. Men nu börjar tidigare meningsmotståndare i allt större utsträckning att välkomna Syriens diktator Bashar al-Assad in i arabvärldens diplomatiska gemenskap igen. Den stängde bara några månader in i konflikten för över sju år sedan.(TT)
Publicerad 4 januari 2019

Den stängde bara några månader in i konflikten för över sju år sedan. Men nu vajar Förenade arabemiratens flagga på nytt över ambassaden i Damaskus. Landet var ett av flera i regionen som tog avstånd från Bashar al-Assad när kriget bröt ut - men nu är förhoppningen i Abu Dhabi att relationerna ska normaliseras.

Det var inte bara diplomater som lämnade den syriska huvudstaden i kölvattnet av de våldsamma tillslag mot demonstranter och regimkritiker som kom att bli startskottet på den konflikt som sedan 2011 slitit sönder Syrien. Även Arabförbundet gick oppositionen till mötes och stängde av Damaskus från samarbetsorganet.

Annons

Regional kamp

Men nu är det annat ljud i skällan. Med stöd av Ryssland, Iran och den libanesiska shiarörelsen Hizbollah kontrollerar regimen omkring två tredjedelar av Syrien. Och plötsligt tycks sunnistater som Förenade arabemiraten, nära allierad med den iranska ärkefienden Saudiarabien, ha glömt bort sitt stöd till oppositionen - som dock var mindre omfattande än det som Qatar, Saudiarabien och Turkiet stått för under årens lopp.

Vändningen beskrivs i ett emiratiskt uttalande som en förhoppning om att "förebygga farorna med regional inblandning i syriska affärer". Fler arabstater väntas hoppa på normaliseringståget, vilket dels ska ses i ljuset av den ökade oron över det shiitiska Irans växande inflytande men också som en effekt av konflikten mellan länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten på ena sidan och Qatar och Turkiet på den andra. Nyligen meddelade också president Donald Trump att USA drar tillbaka sina styrkor från Syrien - ännu en besvikelse för hans allierade arabstater.

””
””

Andra tecken på att al-Assads regionala isolering börjar lätta är att den sudanesiska presidenten Omar al-Bashir i december blev den första ledaren från en Arabförbundsmedlem att besöka Damaskus sedan kriget bröt ut. Dessutom har handeln mellan Syrien och Jordanien återupptagits, likaså kommersiella flyg från Damaskus till Tunisien.

Välkomnas tillbaka?

Många tror också att Damaskus snart kan komma att välkomnas tillbaka till Arabförbundet. Det vore ett betydande framsteg för den ekonomiskt blödande regimen, som tyngs av sanktioner från väst samtidigt som al-Assad har uppgett att han behöver 250-400 miljarder dollar för återuppbyggnaden av landet.

””

I nuläget är dock EU:s linje att tiden inte är mogen. "Det är inte dags att normalisera förbindelserna med Syrien, eller att återintegrera Syrien i internationella organ" fastslogs efter associeringsrådet EU-Egypten i slutet av december. Men det finns sprickor inom unionen, enligt Lund.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons