Annons
Nyheter

Obama kritiserar Trump och Republikanerna

Barack Obama tar bladet från munnen och riktar stark kritik mot Donald Trump och det republikanska partiet. I höstens mellanårsval kan amerikanerna återinföra ärlighet och anständighet i politiken, enligt ex-presidenten.(TT)
Publicerad 7 september 2018

Obama kliver in i den politiska hetluften igen i ett framträdande vid ett universitet i sin hemdelstat Illinois på fredagskvällen - ett av flera stopp på en kampanjturné inför mellanårsvalen.

””

"Det är radikalt"

””
Annons

Han anklagar partiet för att undergräva USA:s allianser med andra länder, samtidigt som det närmar sig Ryssland. Partiets huvudsakliga princip i utrikespolitiken "var kampen mot kommunismen och nu ställer de in sig hos den tidigare chefen för KGB", säger Obama.

Vidare anklagar han Republikanerna för att orsaka ett allt större federalt budgetunderskott med stora skattesänkningar. Och framför allt för att inte lyckas hålla pli på president Donald Trump - och slå vakt om USA:s demokrati.

””

Hållit låg profil

Obama har hittills i princip följt seden för tidigare presidenter att avhålla sig från att kritisera sin efterträdare. Men förra veckan, vid en minnesstund för den nyligen avlidne republikanske senatorn John McCain, föreföll han hårt kritisera president Donald Trump utan att nämna honom vid namn.

Den 6 november går USA till mellanårsval och Demokraterna vill återta kontrollen i kongressen från Republikanerna. Mellanårsvalen har historiskt ett lägre valdeltagande än presidentvalet men bägge de stora partierna försöker samla sina väljarkårer genom att måla bilden av att insatserna är högre än vanligt.

Trump varnar också

Barack Obama påminner om att endast en av fem röstberättigade unga gick till vallokalerna i de senaste mellanårsvalen.

””

Demokraterna behöver säkra 23 platser till i representanthuset och två i senaten för att få majoritet. Det skulle bland annat ge partiet möjlighet att sätta käppar i hjulet för Trumps politiska planer - och inleda kongressutredningar av hans regering.

I ett tal i Montana på torsdagen varnade Trump sina anhängare för att motståndare kan försöka få honom avsatt:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons