Annons
Nyheter

Åtta döda efter Londondåd

Hittills har åtta döda identifierats efter terrorattacken i London. En 28-årig sjuksköterska från Australien försökte hjälpa skadade när hon dödades. En annan hjältemodig ingripare, en 39-årig spanjor, fick också sätta livet till.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Brittisk polis uppdaterade på onsdagen antalet döda i lördagens attack till åtta, förutom de tre gärningsmännen som sköts ihjäl av polisen.

En efter en bekräftas nu identiteten på dödsoffren.

Annons

Sent på tisdagen hittades en kropp i Themsen. Det visade sig vara den 45-årige fransmannen Xavier Thomas som var anmäld försvunnen. Ytterligare två franska män dog, Sebastien Belanger och Alexandre Pigeard.

Terroristerna dödade två unga kvinnor - Sara Zelenak, 21 år, och Kirsty Boden, 28 år - från Australien, bekräftar landets utrikesminister Julie Bishop enligt AFP.

Sara Zelenak arbetade som au pair i London. En vän berättar hur de hade varit ute på middag och att de flydde tillsammans från angriparna.

””

Gick till motattack

Kirsty Boden var sjuksköterska på ett sjukhus i centrala London. Hon var ledig attentatskvällen. Hennes familj säger i ett uttalande att hon försökte hjälpa skadade på London Bridge när hon dödades, skriver Sydney Morning Herald. Familjen skriver att de är stolta över hennes "modiga ingripande", och att det visar hur "omtänksam och osjälvisk hon var, inte bara den dagen utan även genom hela livet".

Spanjoren Ignacio Echeverria, 39 år, kom cyklande och såg en av terroristerna överfalla en kvinna. Han hoppade av och gick till motattack med sin skateboard. Det slutade enligt vittnen med att spanjoren sjönk ihop på trottoaren.

Hans familj försökte i dagar förtvivlat få vetskap om hans öde, med hopp om att han ingick i de skadades skara. Såväl Spaniens utrikesminister som inrikesminister har kritiserat brittiska myndigheter för att vara så senfärdiga med beskedet.

På onsdagseftermiddagen bekräftade 39-åringens systrar via Facebook att brodern är död, rapporterar El País.

Tio kritiskt skadade

De två övriga dödade är kanadensiskan Chrissy Archibald och britten James McMullan.

Annons

Bland de skadade finns människor från flera länder. 29 personer vårdas fortfarande på sjukhus varav tio är i kritiskt tillstånd, uppger BBC.

En av de skadade, en 47-årig brittisk man, har berättar hur han gav sig på angriparna inne på en restaurang.

””
””

Mannen blev knivhuggen åtta gånger men kommer att klara sig.

Brittisk polis genomförde en husrannsakan på en adress i östra London tidigt på onsdagen. I samband med det greps en 30-årig man, rapporterar Reuters.

Under onsdagskvällen kallades polisen till den nya amerikanska ambassad som är under uppförande i sydvästra London, sedan misstänkta bilar parkerats utanför. En kontrollerad explosion genomfördes, innan polisen meddelade att det var falskt alarm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons