Annons
Nyheter

USA och Israel lämnar Unesco

USA kommer vid årsskiftet att dra sig ur FN-organet Unesco, enligt utrikesdepartementet i Washington. - Ett utträde är alltid en signal, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco och kallar beskedet "tragiskt". Även Israel meddelar att landet lämnar organisationen.(TT)
Publicerad 12 oktober 2017

"Jag beklagar djupt beslutet från USA att dra sig ur Unesco", säger Unescos generalsekreterare Irina Bokova i ett uttalande.

Utträdet från FN-organet, som arbetar i frågor om utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, sker den 31 december.

””
Annons

Blir svårare att driva

USA slutade att ge pengar till FN-organet efter att det gav Palestina medlemskap 2011. Washington-regeringen har återkommande kritiserat Unesco för resolutioner som USA anser är anti-israeliska.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har både Sverige och andra medlemmar sedan dess säkerställt att USA:s beslut om medlemsavgiften inte ska leda till några konsekvenser för organet. Något man även kommer att fortsätta med nu.

””

Fridolin vill inte spekulera i varför USA har valt att lämna FN-organet, men konstaterar att det så klart en del av USA:s politik.

TT: Varför tror du att det här kommer nu?

””

Stor skuld

Inte heller Mats Djurberg vill inte spekulera i om utträdet är ett resultat av vilken president som styr USA, men konstaterar att tajmingen är anmärkningsvärd när Unesco just nu är inne i en process för att välja en ny generalsekreterare. Irina Bokova har suttit på posten sedan 2009 och hennes mandat är på väg att gå ut.

Unesco utser bland annat världsarv, men Djurberg konstaterar att organisationen arbetar med en rad andra frågor, som hat och hot mot journalister, motarbeta propaganda och verka för fred och säkerhet.

””

Samtidigt har USA en stor skuld på omkring 500 miljoner dollar till FN-organet, enligt Djurberg. Han hoppas att andra länder nu kan kliva fram när USA lämnar.

””

Även Israel

Annons

USA kommer inte att ha någon rösträtt i organisationen men kan ha kvar ett engagemang som observatör.

””

Premiärminister Banjamin Netanyahu säger att även Israel förbereder sig för att lämna Unesco. I ett uttalande säger han också att USA:s beslut att lämna FN-organet var "modigt och moraliskt".

Netanyahu har instruerat Israels utrikesdepartement att förbereda skilsmässan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons