Annons
Nyheter

Ansiktskamera ska hitta terrorister i Berlin

Tyskland ska redan i sommar börja testa digital teknik för ansiktsigenkänning på en järnvägsstation i Berlin. Hoppet är att få ett nytt vapen i kampen mot terrorister.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Med den nya tekniken hoppas tyska myndigheter snabbare kunna identifiera och lokalisera misstänkta, säger inrikesminister Thomas de Maizière till tidningen Der Tagesspiegel.

Mjukvaran ska testas på frivilliga på stationen Südkreuz i Berlin. Om försöket blir framgångsrikt kan det utvidgas till flera stationer och även användas i en rad olika brottsutredningar.

Annons

Det handlar om kameror som identifierar ansiktet på personer som finns inlagda i systemet. Det kan vara exempelvis passfoton eller bilder från en övervakningskamera.

””

Enligt tidningen är det inte troligt att det nya systemet möts av juridiska hinder eftersom det är inriktat mot misstänkta, och därmed inte kränker integriteten hos dem som inte är föremål för utredning.

Tyskland har utsatts för en rad terrordåd, bland annat när en man kapade en lastbil och körde in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. Gärningsmannen flydde med buss och tåg innan han till slut sköts ihjäl av polis i Milano.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons