Annons
Nyheter

Kanadensiska medborgare utreds i Kina

Två kanadensiska medborgare utreds i Kina, misstänkta för att skada rikets säkerhet. Gripandena kommer sedan det kinesiska företaget Huaweis finanschef greps i Kanada.(TT)
Publicerad 13 december 2018

Den tidigare diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor utreds av kinesiska myndigheter för att ha deltagit i aktiviteter som kan skada rikets säkerhet, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Lu Kang vid en presskonferens.

Han uttryckte sig på ett sätt som antyder att de båda kanadensiska medborgarna hålls frihetsberövade, men sade inget om huruvida de båda fallen hör ihop.

Annons

Sedan kanadensiska utrikesdepartementet först bekräftat att Kovrig frihetsberövats följer samma sak för Spavor:

"Vi kan bekräfta att en kanadensisk medborgare, Michael Spavor, har gripits i Kina. Vi har tagit upp fallet direkt med de kinesiska myndigheterna", står det i ett uttalande från departementet.

Inte hörts av

Michael Kovrig arbetar för International Crises Group (ICG) som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Han var tidigare diplomat för Kanada i Kina, Hongkong och USA. ICG anmälde att Kovrig gripits tidigare i veckan och har inte fått någon information om honom sedan dess.

Michael Spavor arbetar med kulturella utbyten i den kinesiska staden Dandong. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppgav under onsdagskvällen att Spavor först uppgett att han förhörts av kinesiska myndigheter. Sedan dess har Freelands departement inte kunnat få kontakt med honom för ytterligare information.

””

Lu Kang hävdar att Kina omedelbart försett det kanadensiska konsulatet med "relevant information"

Misstänkt hämnd

Fallen späder på misstankarna att Kina hämnas för Kanades gripande av Huawei-chefen Meng Wanzhou i förra veckan på USA:s begäran. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling till företaget Skycom som trots USA:s sanktioner tros ha försökt sälja utrustning till Iran.

Meng Wanzhou släpptes mot borgen på tisdagen kanadensisk tid.

Freeland uppmanar USA att inte politisera utlämningsfall. Det sedan president Donald Trump sagt att han skulle kunna lägga sig i justitiedepartementets fall mot Meng Wanzhou, om det skulle tjäna nationella säkerhetsintressen eller underlätta ett handelsavtal med Kina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons