Annons
Nyheter

Allt fokus på Malta

Malta står i centrum för hela EU, halva Afrika och Mellanöstern när dryga 50-talet stats- och regeringschefer samlas för att dryfta flyktingkrisen. De viktigaste mötena väntar dock senare i veckan. I strålande novembersol tar maltesisk polis och militär emot med en enorm säkerhetssatsning.(TT)
Publicerad 11 november 2015
Malta står i centrum för hela EU, halva Afrika och Mellanöstern när dryga 50-talet stats- och regeringschefer samlas för att dryfta flyktingkrisen. De viktigaste mötena väntar dock senare i veckan. I strålande novembersol tar maltesisk polis och militär
Malta står i centrum för hela EU, halva Afrika och Mellanöstern när dryga 50-talet stats- och regeringschefer samlas för att dryfta flyktingkrisen. De viktigaste mötena väntar dock senare i veckan. I strålande novembersol tar maltesisk polis och militär

I strålande novembersol tar maltesisk polis och militär emot med en enorm säkerhetssatsning. Ingenting får gå fel när EU:s stats- och regeringschefer möter en lång rad kollegor från Afrika samt även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon med flera.

Allt inleds sent i eftermiddag med mottagning i den maltesiske premiärministerns palats, Auberge de Castille, följt av en inledande mötessittning och arbetsmiddag.

Annons

På agendan står framför allt hur EU och de afrikanska länderna gemensamt ska kunna dämpa flykting- och migranttrafiken över Medelhavet. EU vill ha hjälp från Afrika med hemskickandet av dem som inte visar sig ha asylskäl. Afrika vill i sin tur ha fler legala möjligheter för sina medborgare att åka till Europa för att arbeta och studera.

Miljardfond

Pengar är som vanligt en nyckelfråga. EU lockar med en nyinrättad Afrikafond

””

Att få EU-länderna att verkligen betala vad de lovar är inte lätt. Sverige har för sin del hittills lovat 27 miljoner kronor (3 miljoner euro) till den nya miljardfonden.

Avtal med Turkiet?

Mötet på Malta utlystes i våras när världen förfasades över de överfulla migrantfartyg som havererade på väg från Libyen till främst Italien. Den rutten har dock blivit allt mer överspelad när merparten av flyktingarna i dag i stället kommer via Grekland, via den betydligt kortare sjöresan från Turkiet.

För EU:s del är därför veckans viktigaste möten snarare det interna informella möte som hålls mellan stats- och regeringscheferna i morgon eftermiddag samt de möten som sker i turkiska Antalya på söndag inom ramen för G20-ländernas toppmöte.

EU-kommissionen hoppas då kunna göra klart med den gemensamma handlingsplan med Turkiet som ska ge skärpt turkisk gränskontroll i utbyte mot miljardhjälp och påskyndad visumliberalisering. På G20-mötet hoppas EU-länderna också göra flyktingkrisen till en global fråga med ett större ansvar för exempelvis USA, Japan och Saudiarabien.

Fler möten väntar

I Valletta får polisen under tiden gräva djupt i sina övertidsfickor, särskilt med tanke på att ännu ett jättetoppmöte - för brittiska samväldets alla regeringschefer - väntar om bara två veckor. Invånarna håller i sin tur tummarna för att allt går lugnt till.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons