GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Allt fler mår sämre i världen

I flera av världens fattigaste och mest konfliktdrabbade länder mår invånarna allt sämre. Generellt är människor runt om i världen mer olyckliga än på över tio år, enligt en ny undersökning. Antalet människor som känner stress och oro ökar, visar undersökningen från Gallup som mäter negativa upplevelser.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Antalet människor som känner stress och oro ökar, visar undersökningen från Gallup som mäter negativa upplevelser. Nästan fyra av tio tillfrågade kände sig oroliga, ungefär lika många var stressade.

"Kollektivt är världen mer stressad, orolig, ledsen samt känner mer smärta i dag än vad Gallup någonsin sett", skriver opinionsföretaget i en sammanfattning.

Afrika mår sämst

Gallups samlade index över människors upplevda stress, ilska, sorg, fysiska smärta och oro nådde under 2017 en ny toppnivå: 30. Mellan 2006 och 2014 pendlade siffrorna mellan 23 och 27, men landade oftast på 24. De senaste åren har kurvan dock pekat i en negativ riktning.

154 000 personer i 146 länder har deltagit i studien. Sämst av alla mår befolkningarna i Centralafrikanska republiken (CAR) och Irak, där invånarna hamnade på siffrorna 61 respektive 59 i indexet.

””

Hela 76 procent av befolkningen i Centralafrikanska republiken uppger att de kände fysisk smärta dagen innan de blev intervjuade. I Irak kände sig 50 procent av invånarna arga dagen före intervjun.

I Afrika nådde Gallups index nya negativa toppnivåer i 24 av 35 länder som undersökts söder om Sahara.

Positivt i Latinamerika

I en parallell undersökning mäter Gallup även positiva upplevelser. Där toppar Paraguay med indexsiffran 85, vilket kan jämföras med den globala, som är 69. Större delen av de mest positiva länderna är från Latinamerika, men Island ligger på en delad femteplats med 81.

"Den stora andelen positiva känslor som rapporteras i Latinamerika speglar åtminstone delvis den kulturella tendensen i regionen att fokusera på det goda i livet", skriver Gallup i rapporten.

De mest negativa länderna är inte nödvändigtvis de minst positiva, och vice versa. Ett land kan alltså komma högt såväl på listan över negativa erfarenheter som på listan över positiva erfarenheter.

TT