Annons
Nyheter

Akut krisläge i världen

Kriget i Syrien överskuggar alla mänskliga kriser just nu, men även jordbävningen i Nepal och ebolautbrottet i Västafrika har krävt stora resurser under det senaste året. Nu måste de lokala aktörerna få större makt över katastrofhjälpen, anser Röda Korset.(TT)
Publicerad 11 november 2015

Konflikterna i världen skövlar tusentals dödsoffer, samtidigt som allt fler människor flyr undan bomber och naturkatastrofer. Situationen är allvarlig på många håll i världen och miljontals människor är på flykt.

””

Biståndet minskar

Annons

Sverige kommer att skära i biståndsbudgeten för att klara av att ta emot de tiotusentals flyktingar som söker sig hit. Det kritiseras av flera hjälporganisationer som förbereder sig inför stora neddragningar.

””

I Röda Korsets årliga katastrofrapport ligger fokus på hur lokala organisationer bättre ska involveras i biståndsarbetet och hur hjälp effektivare ska kunna ske i närområdet under stora kriser.

””

Mer regionalt stöd

De lokala organisationerna har ofta en undanskymd roll i katastrofer, vilket Röda korset vill förändra. De har unik kännedom om rutiner och lokal praxis, men får sällan ett ordentligt erkännande för sina insatser. Det har länge talats om att biståndet måste styras mer lokalt, men förändringen sker långsamt. Katastrofhjälp är ofta fast i byråkrati och kontrollsystem som kan göra det svårt för små hjälporganisationer av få ekonomiskt stöd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons