Annons
Nyheter

Aborträtt i fokus när Kavanaugh frågas ut

Är USA:s aborträtt en lag huggen i sten? Och ska en sittande president kunna åtalas? Frågorna lär dominera nästa veckas grillning i senaten av konservative Brett Kavanaugh, som president Donald Trump vill se som nästa HD-domare.(TT)
Publicerad 2 september 2018

Den politiskt laddade frågan om abort har dominerat debatten kring domarutnämningen. Brett Kavanaugh väntas ta över efter den tidigare vågmästardomaren Anthony Kennedy, som går i pension och som ofta röstat liberalt i frågor om medborgerliga fri- och rättigheter. Godkänns Kavanaugh får Högsta domstolen, som har nio medlemmar, en tydligt konservativ majoritet vilket skulle kunna leda till att det prejudicerande fallet "Roe mot Wade" - som 1973 fastställde att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv - rivs upp.

Farhågorna har fått demokrater och mer mittenorienterade republikanska senatorer att se rött, i synnerhet Susan Collins från Maine som är för abort.

””
Annons

Mer försonlig

Efter ett samtal med Kavanaugh i veckan var hon dock mer försonlig sedan han gett försäkringar om att han betraktar abortlagstiftningen som "fastslagen". Collins kommer dock att bestämma sig för huruvida hon stödjer Kavanaugh först efter utfrågningen.

Hennes röst kan vara avgörande, eftersom Republikanerna har minsta möjliga majoritet i kammaren och är ett splittrat parti där alla inte rättar sig efter piskan. Efter senatorn John McCains frånfälle har partiet 50 röster och Demokraterna 49.

Utfrågningen startar på tisdag i senatens justitieutskott, innan ärendet går över till kammaren. Republikanerna hoppas att processen inte ska ta mer än fyra dagar, enligt tidskriften Time. För partiet är det viktigt att ha den nya domaren på plats före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att man förlorar majoriteten i senaten då.

Bokstavstolkare

Demokraterna har protesterat mot schemat och hänvisar till att dokument från Kavanaughs tid som tjänsteman i president George W Bushs Vita hus ännu inte har offentliggjorts. Tuffa frågor om USA:s vapenlagar, samkönade äktenskap och just abort är att vänta från dem. Minoritetsledaren Chuck Schumer köper inte Collins resonemang om att aborträtten är "fastslagen lagstiftning".

””

53-årige Kavanaugh beskrivs allmänt som en respekterad, konservativ domare som lever upp till Trumps vallöfte om att tillsätta konservativa abortmotståndare i USA:s domstolar. Han beskrivs som en så kallad originalist, som anser att USA:s grundlag från 1787 ska tolkas bokstavligt utan att samtida förhållanden spelar in.

Emot presidentåtal

De senaste åren har Kavanaugh varit verksam vid en appellationsdomstol i District of Columbia. Tidigare har han bland annat jobbat för Anthony Kennedy samt i Vita huset. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och affären med praktikanten Monica Lewinsky. Undersökningen ledde till riksrättsanklagelser mot Clinton - som han friades från.

Det sistnämnda är pikant med tanke på läget i Washington DC. Kavanaugh formulerade flera av de vassa anklagelser som ledde till riksrättsprocessen mot Clinton. Men därefter har han tänkt om och 2009 skrev han att det är "ett misstag" att utsätta sittande presidenter för brottsutredningar, rapporterar The New York Times. Det kan tänkas klinga väl i Trumps öron, i en tid då hans tidigare advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons