Annons
Nyheter

â??Alternativa bilder av Afrika

Mode, arkitektur och väldiga skyskrapor. Alternativa bilder av kontinenten Afrika sprids som en löpeld på Twitter, samtidigt som människors vardag i världens glömda hörn sprids via bildtjänsten Instagram.(TT)
Publicerad 8 juli 2015

Unga afrikaner startade hashtaggen #theafricamedianevershowsyou på mikrobloggen Twitter - om det Afrika som medierna sällan visar, och som en motreaktion till nyhetsrapporteringen. Här har Afrikabilder vi är vana att se - föreställande krig, svält och katastrofer - ersatts av bilder på hipsterliv, universitet och väldiga skyskrapor. Under den senaste månaden har hashtaggen använts över 68 000 gånger, vilket glädjer fotografen Jens Assur.

””

Han anser att traditionella medier ofta förmedlar en stereotyp bild av den afrikanska kontinenten och endast fokuserar på hur Afrika dör eller på den exotiska landsbygden och dess djur.

””
Annons

Bortglömd misär?

Assur gjorde själv en fotoutställning om det urbana Afrika för några år sedan och kritiserades då för att ha glömt bort den utbredda fattigdom som finns.

””

Jens Assur följer flera konton på bildtjänsten Instagram där vanliga människors vardag bortom medierubrikerna förmedlas. Kenyanska Mombasa, Bahrain och Iran är några av de platser som har konton som börjar med "everydayin" - varje dag i - på bildtjänsten.

””

Egen livsstil

Utvecklingen och urbaniseringen sker rekordsnabbt på många platser i världen. Det är en livsstilsförändring som sällan förmedlas i medier, men som emellanåt ändå kritiseras när den visas upp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons