Annons
Nyheter

23 asiatiska lejon döda - flera av virus

23 asiatiska lejon har dött i västra Indien de senaste veckorna - varav åtminstone fem efter att ha drabbats av ett ovanligt virus. Reservatet de bor i är det enda av sitt slag i världen.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

23 asiatiska lejon har dött i västra Indien de senaste veckorna - varav åtminstone fem efter att ha drabbats av ett ovanligt virus. Reservatet de bor i är det enda av sitt slag i världen.

Landets högsta medicinska forskningsorgan uppmanar regeringen att agera för att förhindra att fler djur dör inom den redan utrotningshotade arten. De asiatiska lejon som finns i det vilda bor samtliga i Girskogen i den indiska delstaten Gujarat. Enligt Världsnaturfonden är det drygt 500 stycken.

Annons

2013 beslutade Indiens högsta domstol att ett antal av lejonen skulle flyttas till ett annat reservat, för att förebygga spridningen av farliga smittor. Men det lokala delstatsstyret har stoppat flytten och Indiens premiärminister Narendra Modi, själv från området, har emotsatt sig den med motiveringen att lejonen är "Gujarats stolthet".

””

33 lejon har isolerats och testas för symtom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons