Annons
Nyheter

Tufft helgjobb för talangen

Första säsongen som senior blev tuff. Nu har Jonna Sundling fått fart under skidorna igen. Och att köra världscupen båda dagarna i Davos syrefattiga luft är något få vågar sig på.(TT)
Publicerad 11 december 2015

Med junior-VM-guld i sprint och stafett vintern 2014 tog Jonna Sundling det stora klivet direkt från juniorlaget till A-landslaget.

Men en sjukdomstyngd inledning gjorde att första året bland de stora inte blev som tänkt. När talangen från Umeå hittade rätt igen så fick hon göra debut i världscupen i ett par tävlingar i förra säsongens slutskede. Hon var snubblande nära att ta sig till final i VC-sprinten i Lahtis, men fick ändå ta klivet från A-laget till utvecklingslaget till den här säsongen.

Annons

Då har det lossnat. Framskjutna placeringar i Idres Sverigecup-lopp förra helgen resulterade i en biljett till Davos.

””

Satsar högt

Och nu blir det världscup igen, i tuffast möjliga sammanhang. Först 15 kilometer fristil och sedan fristilssprint i Davos i helgen. På 1 600 meters höjd.

””
””

Mattias Persson, landslagets damtränare och Sundlings personliga tränare om den utmanande världscupentrén:

””

Jonna Sundling är född 1994 men har ännu inte fyllt 21 år och tillhör en skara sällsynt talangfulla kvinnliga åkare. 2013 var hon och Sofia Henriksson, på stark marsch tillbaka efter förra vinterns problem med ätstörningar, och en viss Stina Nilsson med i JVM-guldlaget i stafett. Året efter var hon och Henriksson med igen. En intern talangjakt som gett resultat.

””

Gör som Charlotte

Henriksson är sannolikt med i världscupen nästa helg, då distansloppet i Toblach går i klassisk stil. Sundling som ännu är vassare i fristil kanske kan hoppas på en plats i Tour de Ski efter julen om hon står pall i Davos.

Av svenskorna är det förutom Sundling bara Charlotte Kalla som tävlar båda dagarna i Davos. Och visst finns det likheter mellan skiddrottningen och talangen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons