Annons
Nyheter

Talangens kamp för att nå NHL

Två år i rad har JVM-forwarden Rickard Hugg nobbats i NHL-draften. Till sommaren hoppas han på tredje gången gillt. - NHL är självklart mitt mål, men jag stressar inte upp mig. Jag måste bevisa att jag är tillräckligt bra, säger 19-åringen.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

De största hockeytalangerna i världen mäter sina krafter i junior-VM och hundratals par NHL-ögon från scouter och general managers skärskådar spelarna.

Har man nått hit är chansen stor att också hamna i NHL.

Annons

TT har gått igenom fem års svenska JVM-trupper mellan 2012 och 2016 och från dem så har drygt hälften av spelarna, 56 procent, tagit sig ända till världens bästa hockeyliga.

Ytterligare 26 procent har nått farmarligan AHL och är därmed inne i NHL-lagens organisationer.

I årets trupp har forwarden Isac Lundeström redan debuterat i NHL och spelat 15 matcher.

Ytterligare två spelare återfinns i AHL och lagkaptenen och backstjärnan Erik Brännström förväntas få chansen i NHL innan säsongen är över.

Fyra odraftade

Fyra av spelarna i truppen är ännu inte draftade. AIK-backen Philip Broberg har inte åldern inne förrän till kommande sommar då han förväntas väljas högt i första rundan.

Trion Rickard Hugg, Kitchener, Samuel Fagemo, Frölunda, och målvakten Adam Åhman, Oskarshamn, har hittills förbigåtts av NHL-klubbarna.

Hugg är en av de mest talangfulla svenska spelarna födda 1999 och besvikelsen var stor när han inte blev draftad vid första chansen sommaren 2017. Den våren hade han varit lagkapten för det svenska lag som tog silver vid U18-VM.

””

Lossnat i höst

Hudiksvallsfödde Hugg spelade i Leksand innan han inför förra säsongen flyttade till Kitchener i den kanadensiska juniorligan. Han hade en blek säsong i fjol efter att ha varit sjuk sommaren 2017, men i höst har det lossnat och han har gjort 15 mål och 36 poäng på 31 matcher.

Annons

I JVM har det hittills blivit ett mål och en assist innan han oturligt missade gruppavslutningen mot Kazakstan med magsjuka.

Att han tagit en plats i Sveriges lag ökar förstås NHL-chanserna. Det är dock inget krav att vara draftad för att spela i NHL, spelare kan få chansen också som så kallade free agents.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons