Annons
Nyheter

Sverige femma när Klæbo lekte hem VM-guldet

För få spår, sade den ena. För lite salt, sade den andra. Bortförklaringar eller bara förklaringar? Sverige var inte i närheten av medalj i herrstafetten. Den väntade duellen mellan två giganter uteblev.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Den väntade duellen mellan två giganter uteblev. Johannes Høsflot Klæbo fixade sitt tredje guld i skid-VM när han oväntat enkelt knäckte Rysslands Sergej Ustiugov på sistasträckan. Det var Norges tionde raka VM-guld i herrstafett.

””
””

Medaljkampsparodi

Annons

Där bakom väntade en smått parodisk fajt om bronset mellan finländaren Perttu Hyvärinen och fransmannen Richard Jouve. Ingen av dem ville dra mot slutet och båda åkarna stod stilla i spåret och tittade på varandra. När det drog ihop sig till spurten var sprintspecialisten Jouve starkast.

Sverige? Till slut ordnade slutmannen Viktor Thorn femteplatsen, 1.39,5 minuter efter Høsflot Klæbo.

Säga vad man vill om Calle Halfvarsson, men han är sällan ointressant. Lite för ofta har det de senaste åren handlat om dåliga beslut och svaga insatser. Han bjöd på både och i Seefeld under fredagseftermiddagen.

Halfvarsson, som av experter sägs ha väldigt mycket skidåkning i kroppen, öste på under andra sträckan och utmanade trion Martin Johnsrud Sundby, Norge, Alexander Bessmertnych, Ryssland och Iivo Niskanen, Finland.

"Ja, vad hände?"

Svensken såg riktigt pigg ut i kroppen och på skidor med gott glid. Men det var en synvilla. När Niskanen stack i långbacken försökte Halfvarsson haka på. Det gick ett litet tag. Sedan satte mjölksyran upp en illröd stoppskylt.

””

Han tycker inte att hans snabba inledning av sträckan var ett taktiskt felbeslut.

””

Varken Halfvarsson eller slutmannen Thorn hade något till övers för det slaskiga föret. De hade båda gärna sett att banorna hade saltats.

””

Hård satsning av Burman

Oskar Svensson på förstasträckan hade andra bekymmer. Han flög som en jojo upp och ner i fältet och var inte tillfreds med endast två spår att välja mellan.

””
Annons

Jens Burman, den svenske tredjemannen, hade 27,2 sekunder att köra in efter Halfvarssons sträcka. Han satte allt på ett kort, slog på förbränningsmotorn, nådde snabbt i fatt tätklungan med Finland, Norge och Ryssland, men sedan tog bränslet slut.

Burman kroknade rejält och passerades av fransmannen Clement Parisse. Vid växlingen, den sista, var Burman 1.06,4 minuter bakom och Viktor Thorn fick försöka ta femteplatsen. Det klarade han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons