Svenskt VM-guld efter straffrysare

Sverige tog sitt femte raka VM-guld efter seger mot Finland med 5-4 efter straffläggning. VM-debutanten Amanda Delgado Johansson blev matchhjälte med sina två mål i straffläggningen. - Jag tror jag drömmer, sade 20-åringen till TV4 efter guldmålet.(TT)
Publicerad 12 december 2015

Efter tre utklassningssegrar i gruppspelet, 15-1 i kvartsfinalen mot Slovakien och 7-3 mot Schweiz i semifinalen blev finalen mot ärkerivalen Finland desto hårdare.

Sara Helin gav blågult ledningen drygt sex minuter in i första perioden, men Finland utjämnade i numerärt överläge fem minuter senare genom Tiia Ukkonen.

Påhejade av en entusiastisk hemmapublik i Hakametsä Arena i Tammerfors kunde Silja Eskelinen ge Finland ledningen i slutet av första perioden.

Sveriges lagkapten Josefina Eiremo utjämnade två och en halv minut in i mittperioden, men Finland återtog ledningen sex minuter senare.

Men så kom en lyckominut drygt halvvägs in i perioden där Sverige först kvitterade genom Emelie Wibron. Och så kom 4-3 tack vare en bjudning från Finlands målvakt Jonna Mäkelä, som kastade bollen rakt i gapet på anstormande svenskor. Therese Karlsson passade till Amanda Larsson, som drog Mäkelä och backhandlyfte bollen i mål.

Men den finländska kvitteringen kom exakt en minut in i tredje perioden genom Elina Kujala.

I slutskedet hade Sverige ett flertal chanser att avgöra, både i numerärt överläge och något senare när finländskorna av misstag spelade med enbart fyra utespelare.

Den tio minuter långa förlängningen blev mållös och VM-finalen kom att avgöras på straffar.

Finland fick börja och tog ledningen i andra omgången genom Veera Kauppi. Amanda Delgado Johansson utjämnade i den fjärde omgången. Nina Rantalas mål i den femte och sista ordinarie straffomgången satte press på Anna Jakobsson, som lyckades hålla nerverna i styr och utjämna.

Och i den sjätte omgången lyckades Sara Hjorting, som byttes in efter tre straffar, få fingrarna på Veera Kauppis straff.

Då fick Delgado Johansson, till vardags i superligalaget Uppsala, chansen att avgöra. Och tog den.