Annons
Nyheter

Karlsson: "Roligaste dagarna i mitt liv"

Inför skid-VM sade Frida Karlssons mamma "ha bara kul, det här är inte ditt VM". Så fel hon hade. 19-åringen avslutade sitt enastående mästerskap med ännu en medalj. - Men det här hade nog ingen kunnat tro, säger Frida Karlsson efter bronset på tremilen.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

På onsdag börjar junior-SM i längdskidor. Låt oss säga att Frida Karlsson tillhör förhandsfavoriterna.

Efter silvret på 10 kilometer klassiskt och guldet i stafetten såg hennes första senior-VM knappast ut att kunna bli bättre. Hon såg till att det ändå blev det.

Annons

Åt en överlägsen Therese Johaug gick det inte att göra någonting på den avslutande tremilen, och silvret knep en annan norska, Ingvild Flugstad Østberg. Men där bakom krigade en respektlös, offensiv och medaljtörstig 19-åring till sig bronset i sitt första 30-kilometerslopp på seniornivå.

””

Avgjorde efter 5 km

Johaug satte som vanligt upp ett hejdlöst tempo och redan efter drygt fem kilometer var loppet avgjort vad guldet anbelangar. Bakom henne bildades en mindre klunga med bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson, som körde om medaljerna. Andersson tappade mark i och med ett dåligt skidbyte, men kort efter detsamma, med ungefär en mil kvar, gjorde Karlsson ett ryck.

Det såg ett tag ut att räcka till silver, men Flugstad Østberg hann ikapp och spurtade sedan ner svenskan inne på stadion.

””

Kallar Kalla Kalla

Resan mot världstoppen har under VM gått i sådan raketfart att personen Frida Karlsson inte har hunnit med. Fortfarande kommer hon på sig själv med att använda efternamn när hon pratar med landslagskompisen och förebilden Charlotte Kalla, femma på tremilen.

””
””

Man kan titta bakåt i historien, men det är svårt att hitta en bättre VM-debut än Frida Karlssons. Närmast är kanske just Therese Johaug. Norskan var förvisso bara 18 år när hon tog sin första VM-medalj, men hon tog samtidigt bara en medalj, ett brons.

Tar studenten

Men det där är hårklyverier. Karlssons jättesprång in i världstoppen är en sensation, och vittnar om något stort i vardande. Själv sitter hon lugnt i båten och ska bara njuta av resten av säsongen. Förhoppningsvis, säger hon, får hon fler chanser i världscupen.

I sommar tar hon studenten från skidgymnasiet och därefter kan hon lägga allt fokus på målet: att bli världens bästa skidåkare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons