Succékedja fixade Frölundaseger

Frölunda slog Luleå med 3-2 i den första SM-kvartsfinalen i Scandinavium. Kedjetrion Max Görtz, Mathis Olimb och Andreas Johnson ordnade alla målen för göteborgarna. Luleå började bäst. Men Frölunda gjorde 1-0 vid 10. 53, i lagets första powerplay.(TT)
Publicerad 12 mars 2015
Frölunda slog Luleå med 3-2 i den första SM-kvartsfinalen i Scandinavium. Kedjetrion Max Görtz, Mathis Olimb och Andreas Johnson ordnade alla målen för göteborgarna. Luleå började bäst. Men Frölunda gjorde 1-0 vid 10.53, i lagets första powerplay. Max G

Luleå började bäst. Men Frölunda gjorde 1-0 vid 10.53, i lagets första powerplay. Max Görtz stod vid bortre stolpen och petade in returen efter ett skott från Mathis Olimb.

Strax senare, vid 12.34, blev hemmabacken Erik Gustafsson utvisad för resten av matchen efter en tackling mot huvudet på Cam Abbott, som fick utgå för behandling.

I andra perioden ökade Frölunda till 3-0 innan sex minuter spelats. Luleå var plötsligt segt och stillastående. Målen gjordes av Andreas Johnson och Max Görtz, båda gångerna på fina passningar från smarte Mathis Olimb.

Luleå hade svårt att hänga med när den inspirerade Frölunda-trion for omkring i gästernas försvarszon.

Cehlarik reducerade

Kvällens kamp lutade mot att kännas avgjord. Men Peter Cehlarik höll sig framme, reducerade för Luleå och väckte spänningen igen.

Tredje perioden bjöd på chanser åt båda hållen. Med två och en halv minut kvar att spela tog Luleå ut målvakten Joel Lassinantti och satte in en sjätte utespelare. Det gav resultat. Vid 18.12 reducerade Johan Harju för norrbottningarna.

De två första perioderna drog ut på tiden, med ett pärlband av små och stora gruff mellan spelarna. Det finns en viss hetta mellan dessa två lag, efter en rad tuffa möten som många minns.

Avvaktande publik

Luleå tog sitt enda SM-guld 1996, i en rafflande finalserie mot Frölunda.

Senast Frölunda vann en matchserie i slutspel var 2009 - mot Luleå, som tränades av dagens Frölundacoach Roger Rönnberg.

Luleå slog ut Frölunda i kvartsfinalen för två år sedan.

Luleå vann också årets final i Champions Hockey League mot Frölunda.

Men publiken i Göteborg är avvaktande. 7 625 åskådare på torsdagens match är långt under Frölundas hemmasnitt på drygt 9 000 i SHL denna säsong.