Annons
Nyheter

Smalare trupp ska ge fler VM-medaljer

Sverige har som mål att vara bästa nation vid orienterings-VM i Estland. Men det är inte säkert att det är storstjärnan Tove Alexandersson som leder Sverige dit.       - Det är verkligen ingen självklarhet, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Vid hemma-VM i Strömstad och Tanum förra året tog Sverige fem medaljer, varav tre guld, och vann medaljligan före Norge. Om knappt en månad inleds årets världsmästerskap i Estland. Nu är ambitionen än högre: sex medaljer, varav tre guld. Den svenska VM-truppen består av 14 löpare till skillnad från fjolårets 18.

””

Många i form

Annons

Den stora stjärnan i den svenska truppen är Tove Alexandersson som förra året tog sina första individuella VM-guld på medel- och långdistans. 24-åringen från Borlänge vann också EM-guld på båda distanserna, och tog hem den totala världscupen för tredje året i följd. Men förbundskaptenen räknar inte med att det är just Alexandersson som tar de svenska gulden nu.

””

Jerker Lysell är regerande världsmästare i sprint. Skadeförföljda Helena Jansson, som vann individuella VM-guld 2009 (sprint) och 2011 (medeldistans), har visat gryende form och besegrade världsmästaren Tove Alexandersson i Swedish League i Bollnäs. Vid världscuppremiären i Finland för drygt ett par veckor sedan vann Jansson medeldistansen och leder i totalsammandraget, precis som Martin Regborn på herrsidan.

””

Tät vegetation

Årets orienterings-VM, det 34:e i ordningen, arrangeras i den estländska universitetsstaden Tartu. Den inledande sprinten orienteras delvis i stadsmiljö, de längre distanserna löps i tätbevuxen skog någon timmes bilfärd utanför Tartu. Det svenska landslaget har haft läger i de estländska skogarna för att förbereda sig så bra som möjligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons