Annons
Nyheter

Skrällvinnare i Paris: "En barndomsdröm"

Tennisen har en ny grand slam-vinnare. Sensationen Jelena Ostapenko vann finalen i Franska mästerskapen mot Simona Halep med 4-6, 6-4, 6-3. Den första oseedade damspelaren att vinna i Paris sedan 1933. - Jag kan inte fatta att det sant, säger 20-åringen.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Årets damturnering i Franska mästerskapen beskrevs på förhand som mer öppen än på mycket länge. Ingen Serena Williams och ingen Maria Sjarapova som tillsammans vunnit fyra av de fem senaste Suzanne Lenglen-pokalerna.

Men få trodde nog att Jelena Ostapenko, rankad 47 i världen, skulle vinna titeln.

””
Annons

Attack mot försvar

Två spelare med vitt skilda spelstilar gjorde upp på centercourten Philippe-Chartrier. Offensiva Jelena Ostapenko som ger allt i varje slag - och vars forehand i snitthastighet faktiskt är högre än herrarnas världsetta Andy Murray - mot taktiskt slipade toppspelaren Simona Halep med sin defensiv.

Ostapenko blandade, likt hon gjort hela turneringen, vinnarslag med oprovocerade misstag - 54 av varje i finalen. Den här gången såg misstagen ut att bli för många mot en riskminimerad Halep. Rumänskan vann de viktiga poängen på Ostapenkos misstag och tog hem första set, 6-4.

I andra set drog världsfyran i från till 3-0 och vägen låg öppen för den 16:e singeltiteln i karriären, och den första i grand slam-sammanhang.

””

Första titeln i karriären

Lettiskan, som tidigare under turneringen vunnit fyra tresetare, vann fyra raka game och tog till slut hem andra set med 6-4.

I tredje set fortsatte Ostapenko med sin kompromisslösa tennis och avgjorde matchen symptomatiskt med ett tungt vinnarslag utom räckhåll för Halep. Hon kastade sin racket i luften för att fira sin första singeltitel i karriären och Lettlands första i grand slam-sammanhang.

””

Ostapenko tar ett jättekliv på rankningen, upp till tolfte plats. Halep missade chansen att bli världsetta och får nöja sig med andraplatsen även där.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons