Annons
Nyheter

Skidtränare gripen efter dopningsskandalen

Den estländska skidtränaren Mati Alaver har pekats ut som en av nyckelfigurerna i det dopningsnätverk som avslöjades under skid-VM i Seefeld. Nu har han gripits, bekräftar den estländska åklagarmyndigheten för tv-bolaget ERR. Skandalen briserade mitt under skid-VM i österrikiska Seefeld.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Skandalen briserade mitt under skid-VM i österrikiska Seefeld. Nio personer greps, varav fem aktiva åkare. Sedan dess har härvan växt och flera åkare har gått ut och erkänt bloddopning. Bland dessa finns estländarna Karel Tammjärv och Algo Kärp, som båda har ingått i skidstallet Team Haanja, som har tränat vid sidan av det övriga estniska landslaget.

En av lagets tränare är Mati Alaver och både Kärp och Tammjärv pekar ut Alaver som en nyckelfigur i dopningsnätverket.

Annons

På måndagen greps Alaver, skriver tv-bolaget ERR, och inom 48 timmar ska åklagarmyndigheten ta beslut om han ska släppas fri eller inte.

Kärp och Tammjärv säger att det var Alaver som förmedlade kontakten med den tyska läkare som dopningsnätverket tros ha kretsat kring, och som under flera år ska ha tagit emot idrottare från olika sporter vid sin klinik.

Mati Alaver har också länge haft ett nära samarbete med Andreas Veerpalus pappa Andrus. Veerpalu den äldre har bland annat varit tränare för den kazakiska åkaren Aleksej Poltoranin, som också greps i Seefeld.

Alaver har erkänt att han förmedlade kontakten mellan Tammjärv och Mark Schmidt, men har förnekat att han har uppmuntrat till dopning.

Efter att skandalen briserade har Alaver blivit av med sitt jobb inom det estländska skidförbundet. Dessutom har Estlands president Kersti Kaljulaid återkallat två ordnar som Alaver har tilldelats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons