Annons
Nyheter

Sista dansen ska ge ny medalj

Det är sista dansen med gänget för förbundskapten Pia Sundhage, som slutar efter sommarens EM. Målet är högt ställt - men det är hon inte ensam om: - Vi är säkert åtta-nio stycken förbundskaptener som pratar medalj. Med all rätt, säger Sundhage till TT.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Det står sedan länge klart att Pia Sundhage slutar som förbundskapten efter fotbolls-EM i Nederländerna. Det, i kombination med minnena från OS-silvret i fjol, bidrar till att öka inspirationen när EM-laddningen nu pågår som bäst.

””
””

Tuff start

Annons

Sverige har tuffast möjliga inledning på EM-äventyret, mot nuvarande världsettan Tyskland. Men medaljkandidaterna är många. Där finns Frankrike, världstrea på senaste rankningen, världsfyran England och hemmanationen Nederländerna.

Och så Sverige och ytterligare ett par nationer som vill hävda sig i den allt hårdare fotbollskonkurrensen på damsidan.

””
””

Viktiga mästerskap

Sverige har spelat tre mästerskap under Pia Sundhages tid som förbundskapten, alla med sina egna speciella förutsättningar och ingredienser.

Det blev en lyckorusig delad tredjeplats i hemma-EM 2013, men en motig missräkning på VM 2015 där Sverige efter ett svagt gruppspel mötte Tyskland - och förlorade - redan i åttondelsfinalen. Och så OS-silvret i Rio de Janeiro i fjol, efter en taktisk triumf som svetsade samman gruppen ytterligare.

En av veteranerna, landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, ser OS-kvalet i fjol, då Sverige med viss möda säkrade OS-platsen, som en vändpunkt.

””
””

Efter den knappa förlusten mot USA (0-1) i torsdags återstår bara två landskamper före EM: Mot Skottland i Växjö på tisdag och mot Mexiko i början av juli.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons