Annons
Nyheter

Sex - den magiska kvalgränsen för Sverige

Hur många mål har Sverige egentligen råd att förlora med mot Nederländerna och ändå sluta tvåa i VM-kvalgruppen? Och räcker en eventuell förlust ändå till en play off-plats? Den här texten är för dig som fortfarande vill ha svar. VM-kvalet i fotboll närmar sig sitt slut.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

VM-kvalet i fotboll närmar sig sitt slut. På tisdag ställs Sverige mot Nederländerna i Amsterdam och förutsättningarna är klara, men snåriga. Det krävs en del förklaring för att reda ut turerna för Janne Anderssons herrlandslag, men sex är den magiska siffran.

Det är en sak att sluta tvåa i gruppen. Det är en annan sak att bli en av de åtta bästa tvåorna som får spela play off.

Annons

För det första, detta krävs för att Sverige ska bli tvåa i grupp A:

Oavgjort eller vinst och saken är biff eftersom Sverige inför mötet med Nederländerna är tvåa i gruppen på 19 poäng jämfört med Nederländernas 16.

Skulle Sverige förlora får nederländarna inte ta in fler än sex mål. Poäng avgör självklart först i gruppen, därefter är det målskillnad och sedan antal gjorda mål. Sverige har +19 i målskillnad och 26 gjorda mål inför sista matchen. Nederländerna har +7 och 19 gjorda mål. Ett 6-0-resultat till Nederländerna skulle ge lagen identisk målskillnad, men Sverige skulle gå vidare på fler gjorda mål totalt. Sju måls segermarginal och pendeln svänger över till fördel för Nederländerna.

Det var det relativt enkla i sammanhanget. Men hur spelar siffran sex in för att Sverige ska bli en av de åtta bästa tvåorna som får spela playoff?

Jo, så här:

Alla grupptvåor får sina resultat mot respektive grupps bottengäng borträknat innan de kan jämföra sig med andra grupptvåor. Eftersom inte alla grupper har klara bottenlag är det en del matematik kvar att ta i beaktande.

En grupp som har ett färdigt bottengäng är grupp H, där Gibraltar är fastspikat längst ned i tabellen. Det är bra för Sverige eftersom grupptvåan Grekland möter Gibraltar i sista matchen. Grekland kommer sannolikt att vinna. Gibraltar har vunnit en tävlingsmatch någonsin, mot Malta med 1-0. Dessutom, som tidigare påpekats, stryks resultaten mot sämst placerade lagen i gruppen så Greklands målskillnad är redan klar. Den är +4. Sverige har inför mötet med Nederländerna som sämst +10 (om Luxemburg tar sig förbi Vitryssland i sista omgången är den +11) och fler gjorda mål än Grekland. Siffran sex den magiska gränsen här också alltså.

Om Grekland tappar poäng mot Gibraltar kan Bosnien gå förbi men laget kan inte nå Sverige i tvåornas kamp.

Sammanfattningsvis: Sex mål har Sverige råd att förlora med mot Nederländerna. Blir det fler är drömmen om VM förbi, oavsett matematiska uträkningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons