Annons
Nyheter

Griezmann sköt Frankrike till final

Antoine Griezmann bär den franska drömmen på sina axlar. När Tyskland var som bäst avgjorde han semifinalen i Marseille. Frankrike vann med 2-0 efter en förlösande uppvisning i offensiv fotboll från båda lagen och spelar EM-final mot Portugal.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Med knappt 20 minuter kvar försökte Manuel Neuer få undan ett inlägg. Bollen damp ner framför Antoine Griezmann - som sköt 2-0 och lyfte den molnformade arenan mot den sydfranska natthimlen.

Den 25-årige Atlético Madrid-spelaren hade redan gett sitt lag ledningen på straff på tilläggstid i första halvlek, och förstärkte nu än mer sin position som mästerskapets bästa anfallare.

””
””
Annons

Vidöppen uppvisning

Det började tidigt att sjuda om fansen i det ständiga larmet runt Vieux-Port, Marseilles gamla hamn. Under den skoningslösa solen steg temperaturen hos såväl tyska som franska supportrar hela dagen och vid avspark hade Stade Vélodrome några kilometer därifrån nått kokpunkten.

Efter all utbredd försiktighet, alla avvaktande matcher i årets EM, var det som om fördämningarna brast och all oförlöst fotboll släpptes fri i en vidöppen uppvisning av fart och teknik.

Frankrike satsade allt framåt direkt och tyskarna såg skärrade ut. Dimitri Payet och Moussa Sissoko forsade fram på kanterna. Griezmann kombinerade sig fram genom det tyska försvaret och testade Neuer. Hemmalaget visade med all önskvärd tydlighet att det var i Marseille för att spela fotboll, och göra det med besked.

Drömmen starkare

Men Tyskland växte snart in i matchen - och tog över den med en otroligt offensiv satsning som tvingade Hugo Lloris till flera vassa räddningar.

Då tog Bastian Schweinsteiger bollen med handen och domaren blåste straff.

””

I andra halvlek tryckte Tyskland ännu hårdare på gasen i sin tokoffensiv - men det redan skadedrabbade laget åkte på ett bakslag när Jérôme Boateng tvingades byta och hämtade sig aldrig efter det.

””
””

Didier Deschamps landslag är inte det bästa i fransk historia. Långt därifrån. Men kraften i dess dröm växer sig allt starkare. Nu har de stött på sitt första stora hinder på vägen mot EM-guldet - och övervunnit det.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons