Annons
Nyheter

Så troligt är det att Sverige når semifinal

I kväll ska det avgöras om Sverige når semifinal i handbolls-EM. Svenskorna måste slå Ryssland, men samtidigt få hjälp av andra lag. Här är en genomgång av hur sannolikt det är att de blågula drömresultaten slår in. Förutsättningar för att Sverige ska ha chansen att nå EM-semifinal(TT)
Publicerad 12 december 2018

Förutsättningar för att Sverige ska ha chansen att nå EM-semifinal

Sverige måste först och främst slå Ryssland i sin match, som är kvällens andra i mellanrundans gruppavslutning. Innan dess får Montenegro inte ta poäng mot Danmark. I omgångens sista match måste Serbien sedan besegra Frankrike. Dessutom måste svenskorna plocka in tio mål på fransyskorna.

Annons

I potten: Ettan (Ryssland) och tvåan får spela semifinal i Paris på fredag mot de två främsta från mellanrundans andra grupp. Trean får spela en match om femte och sjätte plats. Höga placeringar i EM kan dessutom i förlängningen ge en kvalplats till OS 2020.

Ställningen i gruppen inför dagens sista omgång: 1. Ryssland, 8 poäng 111-92 i målskillnad (+19), 2. Frankrike, 5 poäng 98-90 (+8), 3. Montenegro, 4 poäng 101-104 (-3), 4. Sverige, 3 poäng 100-102 (-2), 5. Serbien, 2 poäng 103-104 (-1), 6. Danmark, 2 poäng 99-120 (-21).

Sannolikheten för de blågula drömresultaten

Klockan 15.45: Danmark-Montenegro 1

Knapp fördel Montenegro. Danmark har haft en tung mellanrunda, men förlusterna har kommit mot storfavoriterna Frankrike (23-29) och Ryssland (21-32). Danskorna har vid seger fortfarande chansen att bli trea i gruppen och få spela om en femteplacering i Paris på fredag. Montenegro har dock visat form i mellanrundan och pressade Ryssland ända in i slutminuten i det första gruppspelet (23-24). Dessutom har Montenegro chans att nå semifinal. Två poäng mot Danmark och en serbisk seger mot Frankrike - då har det förstnämnda Balkanlaget helt plötsligt en biljett till finalhelgen.

Klockan 18.00: Sverige-Ryssland 1

Ryssland är favorit. Visserligen kan ett redan semifinalklart Ryssland vila nyckelspelare mot Sverige, men OS-mästaren från 2016 har många vassa spelare i truppen. Det har dock hänt tidigare i turneringen. Efter att ha säkrat en plats i mellanrundan med maximala fyra poäng förlorade ryskorna i sista matchen mot Slovenien. För Sverige är motivationen stor och kommer laget upp i samma eller åtminstone i närheten av den nivå som visades upp mot Frankrike (21-21) finns chansen.

"Jag tror att Sverige har en chans mot Ryssland för att Sverige är bra. Det är inte alltid motivation slår klass men jag tror Sverige har en toppchans att vinna", säger den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson, nu coach för Montenegro som mötte Ryssland i första gruppspelet.

Klockan 21.00: Serbien-Frankrike 1

Annons

Frankrike är storfavorit. Hemmanation och potentiellt sett 8 400 åskådare på läktarna i Hall XXL - regerande världsmästare och på jakt efter sin första EM-titel. Allt talar för att Frankrike ska slå Serbien, men det trodde å andra sidan alla att laget skulle göra även mot Sverige. De franska spelarna säger att de inte känner någon press av att spela på hemmaplan så här långt in i turneringen, men nervösa fransyskor är nog Serbiens enda chans till seger. Det är stor risk för att orken tagit slut för Serbien, som nu ska spela sin tredje match på fyra dagar. I de två tidigare matcherna i mellanrundan har det blivit förlust.

Sverige plockar in tio mål på Frankrike

Mycket låg sannolikhet. Även om allt går vägen sett till vinnare och förlorare måste svenskorna även ta in tio mål på hemmanationen. Inför kvällens matcher har Sverige -2 i total målskillnad och Frankrike +8. Även om Sverige vinner med exempelvis fyra bollar mot Ryssland kommer hemmanationen veta detta innan avkast mot Serbien och kan således veta hur mycket de har råd att förlora med. Om lagen hamnar på samma målskillnad särskiljs lagen via flest gjorda mål totalt i mellanrundan (inför matcherna 100-98 i svensk favör).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons