Annons
Nyheter

Så är läget i kampen om VM-platserna

Den 16 maj ska Peter Gerhardsson presentera sin trupp på 23 spelare till sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Vilka kan vara säkra på en plats, vilka petas och vilka hänger på gärdsgården? TT har sammanställt läget för spelarna som slåss om en plats i VM-truppen. Kan boka biljett till Frankrike:(TT)
Publicerad 1 april 2019

Kan boka biljett till Frankrike:

Hedvig Lindahl, målvakt, Chelsea: Given förstamålvakt trots ökad konkurrens i klubblaget.

Annons

Zecira Musovic, målvakt, Rosengård: Har varit Gerhardssons tydliga andraval bakom Lindahl under en längre tid.

Nilla Fischer, back, Wolfsburg: Ankaret i försvaret oavsett om Sverige ställer upp med tre eller fyra backar.

Linda Sembrant, back, Montpellier: Stabil, rutinerad, självskriven i VM-truppen.

Magdalena Eriksson, back, Chelsea: En världsback. Har under Gerhardsson vuxit ut till en närapå given startspelare.

Hanna Glas, back, Paris Saint-Germain: Har startat tre av fyra landskamper i år och tagit över som förstaval på högerbacksplatsen efter Jessica Samuelssons många skador.

Jonna Andersson, back, Chelsea: Kan spela både vänsterback i en fyrbackslinje och ytter i ett 3-5-2-system.

Amanda Ilestedt, back, Potsdam: Startar sällan i landslaget, men är alltid med i trupperna. En mycket stark backup till Fischer, Sembrant och Eriksson.

Kosovare Asllani, mittfältare, Linköping: Sveriges kreativa kraft på mittfältet. Har fått en nytändning under Peter Gerhardsson och blir en nyckel för svensk framgång i VM.

Caroline Seger, mittfältare, Rosengård: Kanske inte så virvlande snabb längre, men slår knappt en passning fel. Kapten Seger styr det svenska spelet från sin mittfältsposition och blir viktig i sitt sista VM.

Elin Rubensson, mittfältare, Göteborg: Tidigare praktisk allroundspelare att byta in. I fjol växte Rubensson ut till en mittfältsstjärna både i allsvenskan och i landslaget. Nära en plats i startelvan.

Annons

Sofia Jakobsson, anfallare, Montpellier: Sköt Sverige till VM i den avgörande kvalmatchen mot Danmark, och var i storform förra hösten. Har haft det kämpigare med målskyttet den här säsongen men är med sin speed självklar i truppen.

Fridolina Rolfö, anfallare, Bayern München: En av de mest formstarka svenska spelarna just nu. Rolfö är en världsspelare om hon är hel. Problemet är att hon ofta inte är det.

Stina Blackstenius, anfallare, Linköping: Verkade aldrig riktigt trivas fullt ut som utlandsproffs, men var redan tidigare Sveriges givna förstaval i anfallet. Kan flytten till Linköping lyfta henne ytterligare?

Mimmi Larsson, anfallare, Linköping: Pålitlig målskytt, gjorde bland annat tre av målen mot Schweiz i Algarve Cup. Som sämst andraalternativ bakom Blackstenius.

Nära en plats i truppen:

Jennifer Falk, målvakt, Göteborg: Får chansen framför Piteås Cajsa Andersson till matcherna mot Tyskland och Österrike. Det indikerar att Falk är den tänkta tredjemålvakten i VM.

Jessica Samuelsson, back, Rosengård: Var en av världens bästa högerbackar när hon åkte på en svår fotskada i slutet av 2017. Har haft några bakslag men är nu tillbaka, och har precis flyttat hem till Sverige för att ta en plats i VM-truppen.

Mia Carlsson, back, Kristianstad: Stod utanför landslaget i två och ett halvt år innan Gerhardsson gav henne chansen. Mycket användbar, kan spela både vänsterback och i en trebackslinje.

Olivia Schough, mittfältare/anfallare, Djurgården: Schough var en av spelarna som petades i den första landslagstruppen efter att Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten. Men mittfältaren tog petningen på rätt sätt och har återetablerat sig i landslaget.

Annons

Anna Anvegård, anfallare, Växjö: Har öst in mål oavsett liga och lag. En notorisk målskytt som blir svår att förbise i en VM-trupp.

Slåss om de sista platserna:

Nathalie Björn, back/mittfältare, Rosengård: Det är tuff konkurrens om mittbacksplatserna, men Björn har både ledaregenskaper och multikompetens som värdesätts av Gerhardsson. Spelar back i Rosengård men fick spela innermittfältare i landslaget i Algarve Cup.

Hanna Folkesson, mittfältare, Djurgården: Har studsat lite ut och in ur landslaget den senaste tiden. Men Folkesson är en rutinerad spelare som kan ersätta Caroline Seger om hon blir skadad.

Julia Roddar, mittfältare, Göteborg: Stark innermittfältare, men verkar inte ha imponerat tillräckligt på Gerhardsson.

Julia Karlernäs, mittfältare, Piteå: Karlernäs var en av allsvenskans stora stjärnor förra säsongen och blir nog nyttig för landslaget länge framöver. Har många kvaliteter - bra passningsspelare och avslutare - men missar kanske ändå VM-truppen med minsta marginal.

Madelen Janogy, mittfältare/anfallare, Piteå: Sköt SM-guldet till Piteå i fjol. I år har hon fått chansen i landslaget, och tagit den. Peter Gerhardsson har bara pratat gott om Janogy, som är stark i en mot en-situationer.

Lina Hurtig, mittfältare/anfallare, Linköping: Stora skadeproblem. Men när Hurtig är frisk är hon given i Gerhardssons lag, och får ofta chansen från start.

Julia Zigiotti Olme, mittfältare/anfallare, Göteborg: Göteborgsstjärnan har blivit lite av en Gerhardssonfavorit. Troligen en bit från startelvan, men nyttig då hon kan spela både på mittfältet och i anfallet.

Annons

Antagligen precis utanför VM-truppen:

Cajsa Andersson, målvakt, Piteå: Hade stor del i Piteås historiska SM-guld förra året och har fått chansen i landslaget under säsongen. Verkar nu vara Gerhardssons fjärdealternativ.

Emma Berglund, back, Paris Saint-Germain: Tillbaka från skada och har väldigt mycket rutin. Problemet är att konkurrensen bland just mittbackarna är extrem. Det kan kosta en VM-plats.

Sandra Adolfsson, back, Vittsjö: Mittback som är i samma sits som Emma Berglund.

Anna Oscarsson, back, Linköping: Stabil högerback, men förmodligen snäppet bakom Glas och Samuelsson i rangordningen.

Julia Spetsmark, mittfältare/anfallare, North Carolina Courage: Snabb och avig mittfältare. Kan ta en plats om ordinarie spelare skadas.

Nina Jakobsson, mittfältare/anfallare: Piteå: Lång, stark kantspelare som trots sin storlek har strålande teknik. Har precis som Karlernäs framtiden för sig.

Bubblare:

Annons

Marija Banusic, anfallare, Montpellier: Spelade från start i Peter Gerhardssons första tävlingsmatch som förbundskapten, men har nästan helt försvunnit från landslagsradarn sedan dess. Flytten till Kina ökade nog inte hennes chanser. Nu är hon tillbaka i Europa och franska Montpellier, men där har hon knappt fått någon speltid.

Pauline Hammarlund, anfallare, Göteborg: Kom tillbaka efter lång skadefrånvaro i höstas. Har hittat målet flera gånger under cupspelet i början av säsongen, men det skulle vara en skräll om hon får åka till VM.

Rebecka Blomqvist, anfallare, Göteborg: Blomqvists namn har diskuterats i samband med landslagsuttagningar, har Peter Gerhardsson medgett. Men den snabba 21-åringen - en av allsvenskans bästa anfallare - får antagligen vänta på sin tur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons