Annons
Nyheter

"Om två år ska vi vara med där uppe"

De svenska damernas strålande skid-VM har en tydlig kontrast. VM i Seefeld var andra raka mästerskapet utan herrmedalj. - Vi ska inte vara i samma sits om två år, säger herrtränaren Mattias Nilsson.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Precis som i OS i Pyeongchang förra året lämnar de svenska längdherrarna VM i Seefeld utan medaljer. Och individuellt får man titta ända tillbaka till Falun-VM 2015 för att hitta den senaste medaljen, då Johan Olsson tog ett guld och ett brons.

Det närmaste Sverige kom den här gången var en fjärdeplats i sprintstafett genom Oskar Svensson och Calle Halfvarsson. Individuellt var det aldrig riktigt nära, med Halfvarssons sjätteplats i femmilen och tre tiondeplatser - Burman i femmilen och skiathlon samt Svensson i sprint - som bästa noteringar.

Annons

"Krävs hårt jobb"

I en globalt sett liten sport som längdskidåkning borde kanske Sverige - få idrotter får lika stort utrymme medialt - alltid ha medaljkandidater på både dam- och herrsidan. Men verkligheten är en annan och det är bara att finna sig i, säger landslagschefen Rikard Grip.

””

Tuffare motstånd

En sådan sak är att ge unga åkare tufft internationellt motstånd tidigare. Det är en sak att vara bästa junior i Sverige, du kanske ändå inte räcker till internationellt, säger Grip.

””

Han erkänner också att det svenska skidförbundet kanske lutade sig tillbaka lite väl mycket när åkare som Johan Olsson, Marcus Hellner och Anders Södergren kom hem från mästerskapen med medaljer.

””

Tror på vändning

Herrtränaren Mattias Nilsson, som kom in i landslaget inför den här säsongen, är dock helt säker på att en vändning är på gång.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons