Annons
Nyheter

Öberg: "En dröm att få göra det här"

Hanna Öbergs VM-guld på hemmaplan var en riktig känslostorm. Det var tårar när hon kramade mamma och pappa. Tårar när hon omfamnade barndomsvännen och landslagsåkaren Anna Magnusson. Och en röst som stakade sig på presskonferensen efteråt.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Hanna Öberg gjorde det bara två kvinnor innan henne lyckats med: att ta VM-guld året efter att ha vunnit OS på samma distans.

Att dessutom göra det på hemmaplan - hon bor bara några kilometer från VM-stadion i Östersund - gör det än större.

””
””
Annons

En tårfylld Öberg kramade om sina föräldrar Viktoria och Tomas när guldet i distansloppet över 15 kilometer var klart. Och när hon pratar om sina känslor på presskonferensen efteråt bryts rösten flera gånger.

””

Känslosam Magnusson

Kort före presskonferensen mötte hon barndomsvännen och landslagskollegan Anna Magnusson. Det blev en lång kram.

Magnusson grät redan innan Öberg kom fram, rörd av vännens framgång. Återigen hade hon fått se Hanna Öberg skjuta fullt när det gällde som mest.

””

"Inte rädd att misslyckas"

Magnusson och Öberg växte upp i olika byar utanför Piteå, Hemmingsmark och Svensbyn. Öberg åkte längdskidor i "Annas" klubb, och sedan dess har de följts åt: genom skidskyttegymnasiet i Sollefteå där de bodde dörr i dörr, vidare till Östersund och till landslaget där de kom med samma år. De var talangerna som skulle slå igenom samtidigt.

Medan Magnusson har tampats med tuffa mentala motgångar har Hanna Öberg blivit en toppåkare där OS-knallen följts upp med pallplatser i världscupen och nu ett VM-guld. Trots att vännernas vägar gått åt olika håll är det tydligt att Öbergs guld betyder mycket även för Magnusson.

TT: Vad är det Hanna har mentalt?

””

Firar med tårta

Hanna Öberg ger barndomsvännen helt rätt. Det är precis så där, att hon älskar de här situationerna - och påminner också sig själv om det inför det sista, avgörande skyttet.

””
””
Annons

När hon några timmar senare tar emot guldmedaljen framför rådhuset i Östersund är det återigen mycket känslor, men inga tårar.

””

Hur hon firar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons