Tre Kronor föll mot ungt ryskt succélag

Tre Kronor åkte på andra raka förlusten i Karjalaturneringen - 2-3 mot ett ungt ryskt lag med spelare enbart födda på 90-talet. Ett motsvarande lag skulle Rikard Grönborg aldrig kunna ta ut. - Vi tappar nästan en hel generation nu, sade Tre Kronors förbundskapten.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Den nye svenske kaptenen - som ju tagit klivet uppåt efter fem säsonger, varav tre som ansvarig, i juniorlandslaget - kan bara avundsjukt titta på sin ryske kollega Oleg Znaroks unga lag som har två raka segrar.

Av de nästan 70 svenskar som hittills spelat i NHL den här säsongen är över 40 födda på 1990-talet.

””
””

91:a målskytt

TT: Skulle du kunna ta ut ett lag med bara 90-talister?

””

Sverige har nio 90-talister i sin Karjala-trupp och en av dem gjorde mål.

Carl Klingberg, som gjorde sin andra landskamp, styrde in 2-3 på Fredrik Petterssons skott i numerärt överläge efter 9.19 av den tredje perioden.

Ödesdigert misstag

Problemet var bara att svenskarna i samma numerära överläge också släppte in ett mål. Minuten tidigare gjorde Valerij Nitjusjin det som skulle bli ryssarnas matchvinnande mål sedan backen Henrik Tömmernes tappat pucken på offensiv blålinje.

Svenske målvakten Niklas Svedberg tog Andrej Svetlakovs friläge, men kunde inget göra när ingen lagkamrat städade undan returen.

Båda svenska målen kom i numerärt överläge då Richard Gynge prickade krysset på en flippassning från Alexander Bergström i den andra perioden.

Förlusten gör att Tre Kronor inte längre kan ta sin tredje raka seger i Karjalaturneringen.

Grönborg var ändå nöjd med det svenska spelet jämfört med i 3-6-förlusten mot Tjeckien.

””

Precis som mot Tjeckien var kedjan med Patrik Zackrisson, som utsågs till bäste svensk, Bergström och Gynge bra. Joel Lundqvist gjorde ett jättejobb, liksom backarna Staffan Kronwall och Jonas Ahnelöv. Målvakten Niklas Svedberg gjorde flera svettiga räddningar och tog bland annat tre frilägen.

Sveriges avslutning mot Finland på söndagen blir en ren jumbofinal. Tjeckien och Ryssland, båda fullpoängare, gör upp om turneringssegern.