Annons
Nyheter

Sjarapova får stöd av kollegor

Nike avbryter samarbetet med Maria Sjarapova efter beskedet om att hon testats positivt för dopning. Men den ryska tennisstjärnan får stöd från namnkunniga kollegor. "Sakta i backarna om Maria allihop.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

"Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015", skriver Martina Navratilova på Twitter.

Och det har den 59-åriga tennislegendaren rätt i. Efter att ha varit på bevakningslistan i ett år inkluderas hjärtmedicinen meldonium på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år.

Annons

Maria Sjarapova, världsetta vid flera tillfällen och för närvarande sjua på världsrankningen, testades under Australian Open i Melbourne i januari och har enligt egna uppgifter använt meldonium - samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi testade positivt för i januari. Hon hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

””

"Smakfullt"

James Blake, världsfyra som bäst, imponerades av Sjarapovas erkännande.

"Wow. Smakfullt av @MariaSharapova att hålla en presskonferens på grund av det här och erkänna sitt misstag. Håller definitivt med om att hon borde ha varit medveten dock", twittrar den 36-årige amerikanen, som avslutade spelarkarriären 2013.

Maria Sjarapova kunde inte säga något om vilka följder hennes dopningsbrott kommer att få - men sade att hon samarbetar fullt ut med Internationella tennisförbundet ITF. Enligt hennes advokat riskerar hon avstängning i fyra år. Beroende på omständigheterna kan straffet bli betydligt lindrigare.

Avstängd tills vidare

””

ITF stänger av Sjarapova tills vidare från den 12 mars, och Nike avbryter samarbetet med henne.

"Vi har beslutat att avbryta vårt samarbete med Maria under utredningen", skriver det amerikanska sportmärket i ett pressmeddelande som återges av Reuters.

Maria Sjarapova är den sjunde idrottaren som testats positivt för meldonium den senaste månaden. Hon vann Wimbledon som 17-åring 2004 och har tagit ytterligare fyra grandslam-titlar. Den senaste tiden har hon störts av en axelskada och på åtta månader har det bara blivit tre turneringar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons