Annons
Nyheter

Lista: Sveriges största EM-hopp i Glasgow

Europaettan Andreas Kramer är det stora blågula guldhoppet i inomhus-EM. Men fler svenskar kan ta medalj i Glasgow. Här är sex medaljhopp - plus någon skrällchans - i mästerskapet. Andreas Kramer, 800 meter(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Andreas Kramer, 800 meter

Är rankad etta i Europa i vinter efter att ha satt personligt rekord med tre tiondelar i innesäsongens första tävling i Karlsruhe den 2 februari. Tiden är 1.46,52. Tog silver i EM i Berlin i augusti. Varken ettan i Berlin, polacken Adam Kszcot eller trean Pierre-Ambroise Bosse, Frankrike, tävlar inomhus i år. 21-åringen är en av totalt fem som gått under 1.47 i år.

Annons

Angelica Bengtsson, stavhopp

25-åringen är rankad på delad andraplats efter att ha satt svenskt rekord inomhus på 4,81, åtta centimeter högre än hennes rekord utomhus. Rekordet kom i stavgalan i Clermont-Ferrand, Frankrike, i söndags. Ryskan Anzjielika Sidorova är favorit i EM efter att ha hoppat 4,91 i år. Ytterligare två har hoppat 4,81 i år, EM-tvåan från Berlin, grekiskan Nikoleta Kiriakopoulou och EM-trean Holly Bradshaw, Storbritannien.

Thobias Nilsson Montler, längdhopp

Är rankad trea i Europa, men toppnamnet Aleksander Menkov, Ryssland, är inte med i Glasgow. 23-åringen hoppade personbästa inomhus i Karlsruhe i början av februari, 8,08 meter. EM-fyran från Berlin är en av fyra åttametershoppare i startfältet där greken Miltiadus Tentoglou hoppat längst med 8,23 meter.

Melker Svärd Jacobsson, stavhopp

Satte personbästa i Nordenkampen den 10 februari, 5,82 meter. Är delad Europatrea efter polacken Piotr Lisek, 5,93, och Armand Duplantis, 5,92. Duplantis ställer dock inte upp i EM eftersom han går på college i USA. 25 år. Delar tredjeplatsen med franske stjärnan Renaud Lavillenie.

Michaela Meijer, stavhopp

Satte svenskt rekord i Nordenkampen tidigare i februari med 4,75, ett rekord som Angelica Bengtsson nu slagit. 25-åringen är femma på Europarankningen. Hon fick hela fjolårssäsongen förstörd på grund av en överbelastningsskada i foten som krävde operation.

Fanny Roos, kula

Har satt svenskt rekord fyra gånger i vinter då hon förbättrat sin stötlängd med 48 centimeter. Hon är rankad femma och behöver sannolikt öka från 18,61 för att ha chans på medalj i EM. Hon kom fyra i inne-EM för två år sedan.

Annons

Skrällchans

60-meterslöparna Henrik Larsson (6,60 sekunder) och Austin Hamilton (6,62) är sjua respektive åtta på rankningen som toppas av britten Reece Prescod på 6,53. Hamilton tog brons i EM inomhus 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons