Annons
Nyheter

Linköping utmanar Luleå: "Positiv känsla"

Linköping och Luleå tog sig till SM-finalserien i SDHL efter att ha vunnit sina semifinaler i tre raka matcher. Det blir tredje finalmötet på fyra år och Linköping jagar första segern.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Linköping blev trea i grundserien, men gav inte serietvåan Modo någon chans i semifinalserien och vann i tre raka matcher. Luleå gjorde likadant mot HV71. Den suveräna seriesegraren gick på knock i det tredje mötet i Jönköping, gjorde 4-0 i första perioden och vann till slut med 6-2 sedan Noora Tulus blivit tvåmålsskytt.

Finalserien startar den 13 mars och Luleå, som vunnit samtliga sex slutspelsmatcher, går in som favorit. Men Linköping har efter en inledande 0-5-förlust mot Djurgården hittat formen och vunnit sex raka matcher.

””
Annons

"En av världens bästa"

Winberg och nye kedjekompisen Susanna Tapani, finländsk landslagsstjärna, spelade fram Kennedy Marchment till 1-0-målet i första perioden. Sedan säkrade LHC segern med tre mål i den sista perioden.

””

Den 30-åriga forwarden var borta i drygt tre veckor på grund av hjärnskakning i slutet av grundserien, men har i slutspelet gjort sju poäng, tre mål och fyra assist, på lika många matcher.

Kritiserat upplägg

Det är första året som slutspelet spelas i bäst av fem matcher. Upplägget har fått kritik både för det ojämna spelschemat, där merparten av matcherna har spelats på helger av ekonomiska skäl, och för matchordningen. Det bäst rankade laget spelar två av sina tre första matcher på bortaplan vilket gjort att Luleå hittills bara spelat två av sex matcher hemma.

Ett faktum som kan ge Linköping en bättre chans i finalspelet.

””

I finalserien blir det dock tätare matchande med fem matcher på nio dagar.

Luleå har tagit båda sina SM-guld efter finalsegrar över Linköping, både i fjol och 2016 blev det 2-1 i matcher. Linköping har vunnit två SM-guld, det senaste 2015.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons