Annons
Nyheter

Lindberg hoppas få avsluta med hemma-OS

Efter ett helt arbetsliv inom den olympiska rörelsen hoppas IOK-ledamoten Gunilla Lindberg få kröna sitt olympiska uppdrag med att ro hem OS till Sverige. Hon hade dock helst sluppit IOK-kollegans uttalanden om för dyra OS och diktaturer. - Det är inte bra för den olympiska rörelsen, säger hon.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Nu i veckan besöker Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingskommission Sverige och värdorterna Stockholm, Åre och Falun för att göra sin bedömning inför sommarens omröstning om var vinter-OS 2026 ska arrangeras.

Det är första gången som kommissionen använder sig av IOK:s nya regelverk Agenda 2020, som innebär att befintliga arenor ska användas så långt det går för att göra OS billigare, och att det inte ska byggas något som inte kan användas efteråt.

Annons

Just det nya regelverket har varit svårt att få folk att förstå. Det drog ut på tiden för Sveriges olympiska kommitté (SOK) att få ett godkännande från Stockholms stad att få hyra arenor då politikerna först inte förstod vilka spelregler som gällde.

"Borde känna till"

Inte ens Internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper, som sitter i IOK, verkar ha förstått Agenda 2020 eftersom han för en tid sedan i en intervju i en schweizisk tidning sade att OS blivit för stort och dyrt för europeiska länder och att "diktaturer kan arrangera spelen, för de behöver inte fråga folket". Han bad senare om ursäkt för sina uttalanden och sade att det inte var meningen att hans kommentarer skulle tolkas bokstavligt.

””
””

Gunilla Lindberg har bidragit till den svenska kandidaturen med sina erfarenheter.

””

Hon har många internationella olympiska uppdrag, men just nu kretsar mycket kring den svenska kandidaturen.

””
””

OS ger inkomster i förväg

Hittills har opinionen i Sverige, för att arrangera OS, varit sval.

””

TT: Det som sägs oroa det svenska folket mest är ekonomin. Vad talar för att budgeten på 13,1 miljarder kronor ska hålla?

””

Hon menar också att OS ger inkomster till landet ändå från det att man blir vald till att man arrangerar OS sju år senare genom turister och konferenser varje vecka fram till spelen.

””

"Världens största fredsrörelse"

Annons

Kritiker menar att intresset för OS har svalnat, att OS spelat ut sin roll och att det visar sig genom att det nu bara är två kandidater till vinterspelen 2026, Stockholm-Åre och Milano-Cortina d'Ampezzo.

””
””

Hon medger att det är svårare att hitta kandidater till vinterspelen eftersom det endast är ett begränsat antal länder som kan söka.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons