Annons
Nyheter

Kravet på Wada: Lyssna på rena idrottare

Svensk Antidoping är en av 20 nationella antidopningsorganisationer som i ett öppet brev kräver att internationella antidopningsorganisationen Wada förändrar sitt arbetssätt. Bland annat vill man att Wada lyssnar mer på aktiva idrottare inför viktiga beslut.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Brevet är i första hand riktat till kandidaterna inför Wadas ordförandeval, som hålls i Polen i november.

Nästa ordförande bör skapa ett mer demokratiskt och transparent Wada, står det bland annat i brevet. Ett exempel är arbetet kring den omfattande ryska dopningsskandalen, som avslöjades efter OS i Sotji 2014. Wada fick i januari tillgång till dopningslaboratoriet i Moskva, och brevets författare vill att den som vinner ordförandevalet går till botten med skandalen och att Wada också öppet redovisar den informationen som kommer fram.

Annons

Dessutom vill de nationella antidopningsorganisationerna att Wada ska lyssna mer på de aktiva utövarna när det ska tas viktiga beslut.

"Detta är helt i linje med vårt synsätt. I vår verksamhetsplan för 2019 har vi beslutat att vi ska kommunicera mer med svenska idrottare. Utövarna är vår viktigaste målgrupp och vi önskar att lyssna på hur de menar att vi på bästa möjligt sätt ska arbeta för en ren idrott i Sverige", säger Christine Helle, chef för Svensk Antidoping, i ett pressmeddelande.

Länderna som har skrivit under: Sverige, Australien, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Japan, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Singapore, Storbritannien, Sydafrika, Tyskland, USA, Österrike.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons