Köpenhamn vann förgäves

FC Köpenhamn gjorde vad som krävdes för att hålla drömmen om slutspel i Champions League vid liv. Men 2-0-segern över Brygge var förgäves, då Porto samtidigt vann sin match över gruppettan Leicester. FC Köpenhamn inledde som väntat offensivt mot Club Brygge, jumbon i grupp G.(TT)
Publicerad 7 december 2016

FC Köpenhamn inledde som väntat offensivt mot Club Brygge, jumbon i grupp G. Och inte minst tack vare Ludwig Augustinsson. Med sin känsliga vänsterfot assisterade han både då Thomas Delaneys nick på svenskens inlägg gick via en Brygge-försvarare och i mål i åttonde minuten och då Mathias Jørgensen nickade in hans hörna efter en kvart.

Men Porto var också på målhumör mot ett mycket B-betonat Leicester och såg effektivt till att behålla andraplatsen som innebar avancemang. André Silva nickade in 1-0 redan i sjätte minuten. Det blev till slut hela 5-0 efter mål av Jesus Corona, Yacine Brahimi, Silva igen och Diogo Jota.

För grupptrean FC Köpenhamn väntar vidare kontinentalspel i Europa League. Trots att laget bara släppte in två mål på de sex matcherna. Inget lag i Champions League-historien har tidigare missat avancemang med så få insläppta mål.

Reus tystade Bernabeu

Mästarlaget Real Madrid var piskat att vinna hemma över Dortmund för att lägga beslag på förstaplatsen i grupp F. Det såg ut att lyckas, tack vare två mål av Karim Benzema, ett i vardera halvlek. Men Pierre-Emerick Aubameyang reducerade för Dortmund i 60:e minuten, och en flygande kontring avslutades med att Marco Reus mötte Aubameyangs inspel med en perfekt vänsterträff i nättaket bakom Keylor Navas i Reals mål. Dortmund tog därmed gruppsegern på ett nedtystat Bernabeu.

Sevilla avancerade

I grupp H klarade Sevilla att hålla undan på andraplatsen efter 0-0 borta mot Lyon. Det franska laget hade behövt vinna med minst två mål för att gå förbi Sevilla, som försvarade sig väl och tog sig till slutspel i Champions League för första gången på sju år. Sevillas avancemang betyder också att det blir ett nytt mästarlag i Europa League - Sevilla har vunnit den turneringen de tre senaste åren.

Juventus såg till att vinna gruppen efter hemmaseger över Dinamo Zagreb med 2-0. Gonzalo Higuain och Daniele Rugani gjorde målen i andra halvlek.

Grupp E var avgjord redan före sista omgången. Tvåan Leverkusen slog ettan Monaco med klara 3-0 och trean Tottenham vann över CSKA Moskva med 3-1.