Annons
Nyheter

Karlsson om tremilen: "Gillar grisiga fören"

Damernas 30 kilometer har bara gett två svenska VM-medaljer genom historien. Nu har Sverige tre starka medaljkandidater till en och samma tremil. - Jag gillar grisiga fören och jag tycker om långa lopp. Så det här blir roligt, säger 19-åriga Frida Karlsson.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Antonina Ordina tog ett brons i Thunder Bay 1995, Charlotte Kalla gjorde detsamma i Falun 2015. Det är de hittills enda svenska tremilsmedaljerna på VM på damsidan.

Men nog finns det starka skäl att tro att nästa kommer nu.

Annons

Storstjärnan Charlotte Kalla, säsongens starkaste svenska åkare Ebba Andersson och det nya stjärnskottet Frida Karlsson är alla starka kandidater till att stå på pallen när damernas VM avslutas med 30 kilometer i fristil på lördagen. Frågan är om Sverige någonsin har haft en starkare uppställning - Ida Ingemarsdotter är den fjärde åkaren - inför en VM-tremil.

””

Frågetecken

Sett till säsongen borde hon, vinterns bästa distansåkare bakom norskan Therese Johaug, vara Sveriges stora hopp. Men krånglande luftrör och en tveksam insats på 10 kilometer klassiskt skapar frågetecken.

Många hoppas lika mycket på VM:s stora överraskning, sistaårsjunioren Frida Karlsson som följde upp sitt sensationella silver på 10 kilometer med att ta guld i stafett. Inte verkar hon direkt få dåndimpen av att tänka på en tremil på tungt underlag.

””

Hon går också in i loppet med en mycket behaglig vetskap.

””

Hoppas på tur

Men kanske är den största svenska medaljkandidaten ändå Charlotte Kalla, som har varit så osäker på formen men som på sin stafettsträcka i torsdags visade att det finns gott om krut kvar i den 31-åriga kroppen.

””

Kalla bekräftar chefens antaganden, trots att hon har haft några tunga tremilar bakom sig. Inte minst i Lahtis-VM för två år sedan då hon var på väg mot medalj men fick dagen förstörd av en bruten stav på slutet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons