Annons
Nyheter

Hansdotters mål: ta större risker

Frida Hansdotter var världens bästa slalomåkare i fjol. Det räcker inte när överlägsna amerikanskan Mikaela Shiffrin är redo för en hel säsong. - Jag vill riskera mer i varenda tävling, säger svenskan inför duellen som startar i finländska Levi.(TT)
Publicerad 11 november 2016

Frida Hansdotter vann slalomcupen förra säsongen, men det är inte hon som åker skidor på bästa reklamplatsen.

På flyget förbi polcirkeln, genom norrskenet in i finländska Lappland är det Mikaela Shiffrin som marknadsför ett exklusivt klockmärke på baksidan av bolagets magasin: "Elegans är attityd".

Annons

Den amerikanska elegansen, eller om det är attityden, har resulterat i seger de senaste åtta gångerna Shiffrin tävlat i världscupen i slalom. Sammanlagt har hon distanserat Hansdotter med över 17, sekunder, en slalomsk evighet, och om hon inte hade missat stora delar av förra säsongen på grund av skada hade den 30-åriga svenskan fått svårt att ta hem den eftertraktade kristallgloben.

Hansdotter slår alltså ur underläge när hon står i startkuren för en ny slalomsäsong i Levi - även om hon inte tvekar över att ta de här orden i sin mun:

””

Studerar killarna

För att ta sig närmare Shiffrin blickar hon inte mot andra sidan Atlanten utan över könsgränsen.

””

Tuffheten har hon redan. Hon är van att gå rakt på käpparna, att ta den kortaste vägen. Den tekniska utmaningen blir att få till en något rundare ingång i portarna för att minska på snösprutet och snabbare ta sig in i fallinjen.

Kanske är det ändå i huvudet den största tidsvinsten kan göras. För att hänga med Shiffrin gäller det helt enkelt att ta större risker.

””

Behöver ett race

Det är en balansgång. För att lyckas i slalomcupen måste det finnas en liten säkerhetsmarginal - men det är ju först över mållinjen som Hansdotter vill vara.

””

Under uppladdningen i Idre och Kåbdalis har Hansdotter inte hittat det riktiga flytet. Landslagskollegorna har åkt minst lika fort.

Å andra sidan är det inte på träning hon är som snabbast.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons