Annons
Nyheter

Guldhjältarna hyllas på förstasidorna

När gårdagens guld i U21-EM hyllas sparas det inte på orden. Ord som "sagolikt", "magiskt" och "evighetsmaskin" beskriver herrarnas skrällbidrag till fotbollshistorien.(TT)
Publicerad 1 juli 2015

"Efter ett satans sagolikt straffdrama vann Sverige ett guld som borde varit omöjligt att vinna", skriver Dagens Nyheters krönikör Johan Esk och fortsätter: "Men det här fantastiska fotbollslaget har ett varumärke. Det är att ständigt visa att ordet omöjligt inte existerar".

Flera lyfter upp lagmoralen och engagemanget för att förklara hur ett svenskt herrlandslag för första gången sedan 1948 vunnit ett stort fotbollsguld.

Annons

Jämförelserna med Thomas Ravellis straffräddningar i VM 1994 är inte långt borta när målvakten Patrik Carlgren höjs till skyarna som matchhjälte: "även om detta inte var lika stort som då, väckte det liknande känslor av magisk sommarnatt", skriver Sydsvenskans Max Wiman.

Även Oscar Lewicki, John Guidetti, Oscar Hiljemark och Ludwig Augustinsson lyfts fram, men det är Patrik Carlgren som får störst uppmärksamhet efter guldmatchen i Prag.

"De visste att de skulle vinna. De visste att det bara vara att dundra upp bollarna i nättaket, och även om nu någon misslyckades skulle Patrik Carlgren se till att rädda dem alla. Han som inte ens platsade i distriktslaget i tonåren. Han som alltid fått höra att han kanske är lite väl kort för att bli en riktig toppmålvakt. Nu är han köng", skriver Aftonbladets Erik Niva.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons