Annons
Nyheter

Förslag från Sverige: Femmil för damer

Sverige vill ha mer jämställda distanser inom längdskidåkningen. Ett förslag är att damerna ska köra 50 kilometer i stället för 30. - Holmenkollens femmil skulle vara perfekt att testa, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i Internationella skidförbundets längdkommitté.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

Längdskidåkningen är en av de olympiska idrotter som är minst jämställd. Damer och herrar kör olika långa distanser.

Den byråkratiska vägen till att göra om det internationella mästerskapsprogrammet är lång, men som ett första, tydligt steg, vill Sverige se en testtävling där både damer och herrar kör 50 kilometer.

””
””
Annons

"Skulle inte säga nej"

Nästa helg arrangeras Holmenkollens klassiska längdtävling strax utanför Oslo, då med att herrarna kör 50 kilometer på lördagen och damerna 30 kilometer på söndagen.

Från och med 2020 ska damerna och herrarna i "Kollen" årligen turas om att tävla på den klart mer folkfyllda lördagen. Niklas Jonsson, OS-silvermedaljör på femmilen i Nagano 1998, hoppas att tävlingen snart går i bräschen, även med jämställda distanser.

””

I Fis längdkommitté pågår en ständig diskussion bland de 18 medlemsnationerna kring hur sporten ska utvecklas och kommersialiseras. Det är många parametrar som spelar in när en ny distans ska införas på tävlingsprogrammet, exempelvis sändande tv-bolag, åkarnas åsikter och vad som ger störst intäkter.

””
””

Kvinnliga stjärnor

I andra olympiska idrotter som friidrott och simning tävlar män och kvinnor på samma distanser. Jonsson har svårt att svara på varför längdskidåkningen är så konservativ.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons