Annons
Nyheter

Forna storlaget ur damallsvenskan

Umeå IK var 2000-talets stora dominant inom svensk damfotboll. Men det spelar ingen roll nu. Laget slutar näst sist i damallsvenskan och spelar i elitettan nästa år. - Man är mest tom. Det känns fruktansvärt tråkigt, säger Hanna Folkesson till Radiosporten.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Umeå har spelat i damallsvenskan sedan 1998 och tog mellan 2000 och 2008 sju SM-guld. Nu åker det tidigare storlaget ur den högsta serien efter att bara ha fått 1-1 mot bottenkonkurrenten Kristianstad - som därmed säkrade nytt allsvenskt kontrakt - i den sista omgången.

Umeå låg inför avslutningen sist i tabellen och behövde vinna över Kristianstad för att klättra upp på säker mark.

Annons

Rebecca Guehai gav hemmalaget Kristianstad ledningen redan i den 14:e minuten och Umeå fick jobba i uppförsbacke på den rejält regnblöta och tungspelade planen på Vilans IP hela matchen. Lina Hurtig kvitterade i 51:a minuten, men det räckte inte.

För få mål

””

Trots att laget behövde en seger i den avslutande matchen lyckades Umeå inte skapa någon egentlig forcering offensivt. Det är i anfallsspelet de största problemen funnits under säsongen. Umeå har haft seriens skralaste målproduktion, och bara gjort 16 mål på 22 matcher.

””

Mallbacken också ur

Hon vet ännu inte om hon följer med laget ner i seriesystemet till nästa säsong.

””

Mallbacken gör Umeå sällskap ner i elitettan, efter att ha förlorat mot tvåan Rosengård med 0-7. Landslagsanfallaren Lotta Schelin stod för två av Rosengårds mål.

Hammarby och Limhamn Bunkeflo tar steget upp i högsta serien nästa säsong.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons