Annons
Nyheter

Fifa-skandalen - dag för dag

Gryningsräder på lyxhotell, miljontransaktioner och långa avstängningar. Fifa-skandalen har rasat i drygt fem månader. Detta har hänt. 27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater vid en gryningsräd på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI.(TT)
Publicerad 8 oktober 2015

27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater vid en gryningsräd på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

28 maj: Skandalen blir världspolitik när Rysslands president Vladimir Putin kritiserar USA för att ha blandat sig i saker landet inte har med att göra. Samtidigt inleds Fifas kongress i Zürich.

Annons

29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen. Utmanaren prins Ali bin Al Hussein från Jordanien förklarar sig besegrad efter den första röstomgången. "Jag tar kommandot över båten som kallas Fifa och jag kommer ta den tillbaka till land", sade Blatter.

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår â?? men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress. Beskedet kommer timmar efter New York Times publicerat uppgifter om att Blatters närmaste man, generalsekreteraren Jérôme Valcke, kan vara inblandad i skandalen.

3 juni: Åklagare i USA offentliggör ett förhör där förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer erkänner att han tagit emot mutor i samband med att Sydafrika tilldelades VM 2014. Flera medier uppger att FBI också utreder Blatter.

20 juli: Fifa meddelar att en ny ordförande kommer att väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich. Samtidigt tvingas Sepp Blatter avbryta en presskonferens sedan en man gått fram och kastat en hög sedlar över honom.

29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa.

3 augusti: Blatter meddelar att han lämnar sin post som medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK).

10 september: Fifa presenterar ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med organisationens problem. Bland annat föreslås en maxtid på tolv år för uppdrag inom Fifa, öppenhet kring fotbollsrelaterade inkomster och förändringar av hur exekutivkommittémedlemmarna väljs in.

14 september: USA:s justitieminister Loretta Lynch uppger att fler åtal är att vänta i Fifa-härvan.

18 september: Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke, som beskrivits som Blatters närmaste man, stängs av från sin post. Fransmannen anklagas för att ha sålt biljetter svart under VM 2014.

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

Annons

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att ersättningen är för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998â??2002. Den sista utbetalningen på 17,2 miljoner kronor gjordes 2011. Blatter insisterar på att han kommer att sitta kvar till ordförandevalet i februari.

2 oktober: Två av Fifas tyngsta sponsorer, Coca Cola och McDonalds, kräver att Blatter avgår.

7 oktober: Trycket på Fifa-höjdarna ökar när det blir känt att Fifas etiska kommitté vill stänga av Blatter i 90 dagar.

8 oktober: Fifas etiska kommitté stänger av Blatter och Platini i 60 dagar. Dessutom stängs sydkoreanen Chung Mong-Joon, en av kandidaterna till ordförandeposten i Fifa, av i sex år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons