Annons
Nyheter

Fäktning kan förlora militär status

Den klassiska militäridrotten fäktning kan vara på väg bort från Försvarsmakten. När försvaret ser över tränings- och tävlingsverksamhet kan sporten få stryka på foten. Idrott var länge knutet till militära exercisplatser i Sverige.(TT)
Publicerad 10 mars 2019
Den klassiska militäridrotten fäktning kan vara på väg bort från Försvarsmakten. När försvaret ser över tränings- och tävlingsverksamhet kan sporten få stryka på foten. Idrott var länge knutet till militära exercisplatser i Sverige. Och en hel del idr
Den klassiska militäridrotten fäktning kan vara på väg bort från Försvarsmakten. När försvaret ser över tränings- och tävlingsverksamhet kan sporten få stryka på foten. Idrott var länge knutet till militära exercisplatser i Sverige. Och en hel del idr

Idrott var länge knutet till militära exercisplatser i Sverige. Och en hel del idrott bedrivs fortfarande på landets förband, som en del i träningen av soldater, sjömän och officerare.

"På grundval av detta finns ett tävlingsprogram som skall stimulera till träning och öka den personliga prestationsförmågan", förklarar major Jan-Henrik Bräck vid försvarets idrotts- och friskvårdsenhet, i ett mejl till TT.

Annons

Tävlar internationellt

Militäridrotterna - eller tjänsteidrotter som de ibland kallas - är orientering, skytte, skidsport, löpning, fäktning, femkamper, orienteringsskytte, livräddning och triathlon.

Det är också i de idrotterna som det ordnas tävlingar - både i Försvarsmaktens regi och internationella tävlingar som kommande Military World Games i Kina, dit 11 000 deltagare från fler än 100 länder väntas.

Men nu kan fäktningen vara på väg att förlora sin militära status i Sverige.

"Uppdragstrycket på Försvarsmakten är stort och allt måste resursavvägas, det gäller även vilka metoder vi nyttjar för att träna", enligt Bräck.

Under två år har försvarets tränings- och tävlingsverksamhet utretts, och där ligger fäktningen pyrt till.

"Vissa metoder och idrotter är i det sammanhanget inte resurseffektiva varför vi väljer att sänka ambitionen med internationell representation och centrala tävlingar."

"Tydliga kopplingar"

Förra veckan höll Försvarsmaktens riksmästerskap i fäktning i Halmstad där 13 förband var representerade. Det kan ha varit sista gången i en mästerskapstradition som pågått sedan 1910.

En som tycker att det är synd att fäktningen förlorar sin status är Caroline Lyckekil, kapten vid Luftvärnsregementet.

””
Annons

Hon och flera andra deltagare kommer enligt tidningen fortsätta att verka för att fäktningen ska få leva vidare, och enligt Jan-Henrik Bäck finns det inga hinder för det, även om statusen som militäridrott försvinner.

"De idrotter som motiverar till träning och som utvecklar de förmågor vi har behov av kommer att leva vidare lokalt och regionalt. Fäktning tillhör säkert en sådan idrott som vid några platser inom försvarsmakten alltjämt har ett starkt fotfäste", skriver han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons