Annons
Nyheter

Eskilstuna i guldsits

Nykomling i fjol. I guldsits i år. "United" har på kort tid etablerat sig i toppen och drar storpublik hemma i handbollsstaden Eskilstuna. - Det har blivit en damfotbollsstad nu också, säger landslagsanfallaren Olivia Schough.(TT)
Publicerad 1 oktober 2015

Lite i skuggan av kampen mellan IFK Göteborg, IFK Norrköping och AIK i herrallsvenskan pågår en minst lika tät guldstrid på damsidan. Rosengård, som dominerat allsvenskan de senaste åren är med i toppen i år igen. Men det är en av utmanarna som leder, om än knappt.

Eskilstuna gick upp i allsvenskan i fjol och blev då sjua. Nu är United med i guldkampen.

””
””
Annons

Två "bondföreningar"

Eskilstuna United bildades när Tunafors SK och Slagsta IK slogs ihop till en gemensam elitsatsning. Tretton år senare är hela staden inblandad i projektet. Ekonomin är trygg och stödet på läktarna stort. Laget toppar publikligan med drygt 2 200 åskådare i snitt på hemmamatcherna.

””
””

Inför debutsäsongen i allsvenskan i fjol värvades bland andra dåvarande landslagsbacken Sara Thunebro och kamerunskan Gaelle Enganamouit, som toppar årets skytteliga med 16 mål.

Till i år anslöt även Olivia Schough efter ett kort utlandsäventyr.

Mesta framspelaren

Livet som utlandsproffs blev inte riktigt som den tidigare Göteborgsspelaren hade tänkt sig. I alla fall inte den här gången. Halvåret i Bayern München förstördes av skador och sjukdom, den andra halvan av 2014, i ryska Rossijanka strax nordöst om Moskva, blev en lektion i ensamhet i en miljö där nästan ingen talade engelska.

När 24-åringen vände hem till Sverige inför den här säsongen föll valet på Eskilstuna. Ett lysande val, skulle det visa sig. Schough ligger etta i passningsligan och har spelat till sig en plats i landslagets startelva.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons