Annons
Nyheter

Engqvist tillbaka efter hjärnskakningen

Sviterna av en hjärnskakning gjorde att han missade hela slutspelet förra säsongen. Nu är Andreas Engqvist fullt återställd och nybliven lagkapten. - Det var en tuff tid efter smällen, säger Djurgårdens stjärncenter.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Andreas Engqvist ser förväntansfull ut med SHL-säsongen mindre än en vecka bort. Det är inte så konstigt. Han, djurgårdaren, är ny lagkapten - "en pojkdröm", som han beskriver det.

””

Men det var inte länge sedan tillvaron var betydligt mörkare för 30-åringen.

Annons

I bortamötet med Mora den 26 december i fjol drabbades Andreas Engqvist av en hjärnskakning. Han gjorde comeback efter 20 matchers frånvaro, men bara fyra framträdanden senare kom känningar av huvudvärken tillbaka - och han missade hela SM-slutspelet, där Djurgården nådde semifinal.

Engqvist berättar om en vår som emellanåt var tuff.

””

"Hockeyabstinens"

Det var andra året i rad som hans säsong avslutades efter en hjärnskakning; hösten 2016 blev det bara tolv matcher med Salavat Julajev i KHL innan det var färdigspelat.

TT: Fanns det tankar på att karriären skulle vara över?

””

När Djurgården återsamlades i maj hade symptomen försvunnit, och Engqvist säger att han hade ett sug efter att spela som närmast går att beskriva som "hockeyabstinens".

””

Huvudskador och hjärnskakningar har varit brännande ämnen i hockey-Sverige de senaste åren. Bara förra säsongen tvingades Frölundas Sean Bergenheim och Färjestads Ole-Kristian Tollefsen lägga av på grund av återkommande problem.

””
””

"Försöker göra allt"

Inför säsongen har SHL infört ett hjärnfunktionstest - "baseline/impact-test", som länge använts i NHL - som kompletterar de redan befintliga arbetsmetoderna. Andreas Engqvist tycker att ligan gör det de kan i ett svårt ärende.

””
””

TT: Hårdare straff, som infördes förra säsongen - är det rätt väg att gå?

””
Annons

TT: Krävs det större medvetenhet bland spelare och ledare?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons