Annons
Nyheter

Dom mot misstänkta matchfixare i dag

I dag faller domen mot två tidigare fotbollsspelare som är misstänkta för att ha försökt rigga en match mellan AIK och IFK Göteborg förra året. Männen nekar till brott, men åklagaren har yrkat på två års fängelse.(TT)
Publicerad 6 december 2018

I centrum för det uppmärksammade rättsfallet står ett möte på en restaurang i Stockholm förra året. Där träffades AIK:s andremålvakt Kenny Stamatopoulos och de två misstänkta männen för att ta en fika.

Visst pratades det om fixade matcher, men bara i allmänna ordalag och ämnet dök upp när Kenny Stamatopoulos nämnde att han tidigare blivit erbjuden pengar för en läggmatch. Den aktuella matchen mellan AIK och IFK Göteborg diskuterades inte specifikt och något konkret erbjudande gjordes aldrig. Så kan man sammanfatta den förklaring som de två tidigare fotbollsspelarna gav när de hördes i tingsrätten, misstänkta för givande av muta, grovt brott.

Annons

Inget tvivel

På den andra sidan finns den berättelse som Kenny Stamatopoulos gav och som backas upp av två vittnen som han anförtrodde sig åt strax efter mötet på restaurangen. Eftersom den ordinarie målvakten var avstängd från spel skulle Stamatopoulos stå och han menar att det inte råder något tvivel om att de före detta spelarna försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i matchen.

””

Kenny Stamatopoulos gick direkt till AIK:s tränare Rikard Norling, som i sin tur kontaktade polisen och Svenska fotbollförbundet. Matchen ställdes in och händelsen skapade stora rubriker.

En av de misstänkta männen har i en senare intervju sagt att han känner sig orättvist utpekad och att han tror att fotbollförbundet vill använda händelsen för att statuera ett exempel.

””

Viktigt vittnesmål

Bevisningen i fallet bygger nästan uteslutande på Kenny Stamatopoulos berättelse. Den tekniska bevisning som finns består av utskrivna chattar mellan honom och en av de tidigare fotbollsspelarna. Chatten visar att denne var angelägen om att veta om Stamatopulos verkligen skulle stå i den aktuella matchen och att han bad målvakten att hålla deras möte hemligt. Men där nämns inget om några pengar eller att fixa matcher.

Själva förklarar de tidigare spelarna sin resa till huvudstaden med att en av dem skulle återlämna nycklar till en lägenhet som han hade lånat. I tingsrätten sade han vidare att han efter avslutad karriär som spelare hade planerat att arbeta som spelaragent och att han därför var intresserad av hur olika spelare i AIK presterade på lagets träningar.

Den andre misstänkte mannen följde med som stöd till sin vän och säger att han i förväg inte kände till att ett möte med Kenny Stamatopoulos var planerat.

Åklagaren har yrkat på två års fängelse för de båda misstänkta männen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons