Annons
Nyheter

Svensk sprinttrippel i Dresden: "Så stolt"

De svenska längddamerna stormtrivs i Dresden. Stina Nilsson tog sin fjärde raka sprintseger och bakom henne såg Maja Dahlqvist och Jonna Sundling till att det blev en historisk svensk trippelseger.(TT)
Publicerad 12 januari 2019

Precis som förra året var det stor svensk dominans på damsidan i den tyska staden. I fjol gick hela fyra svenskor till final, med Hanna Falk och Maja Dahlqvist som etta och tvåa i mål till slut.

Årets blågula upplaga ville inte vara sämre.

Annons

Alla svenskor vidare

Alla sex svenskor gick enkelt vidare från kvalet, alla sex svenskor gick också vidare till semifinal och tre av dem - Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling - gick till final.

Väl där var Nilsson den starkaste för dagen. Den regerande olympiska mästaren vann finalen, hennes fjärde sprintseger för säsongen, och fick dessutom två landsmaninnor med sig upp på pallen. Maja Dahlqvist utmanade till och med Nilsson på slutspurten, samtidigt som Sundling med en halv pjäxas marginal lyckades ta sig förbi schweiziskan Nadine Fändrich för att knipa tredjeplatsen.

"Väldigt starkt lag"

Det är första gången som Sverige tar hand om alla pallplatser i ett världscuplopp på damsidan.

””

För Maja Dahlqvist var det andra raka andraplatsen i Dresdens sprint, och även hon gläds extra mycket åt laginsatsen.

””

Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin åkte alla ut i semifinal.

Resultatet i den individuella sprinten bådar också riktigt gott för svensk del inför söndagens sprintstafett. Sverige får ställa upp med två lag, och gissningsvis ligger lördagens topptrio bra till för tre av de fyra platserna. Förra året vann Ida Ingemarsdotter och Maja Dahlqvist sprintstafetten i Dresden med Stina Nilsson och Hanna Falk på andra plats.

Långt till VM-formen

För de svenska herrarna blev dagen desto tyngre. Johan Häggström var ensam svensk i semifinal, men där var han chanslös och kom sist i heatet.

Annons

Flera av de svenska toppnamnen valde att stå över tävlingen för att återhämta sig efter Tour de Ski. Den enda A-landslagsåkaren som ställde upp, Teodor Peterson, hade dessutom en riktigt dålig dag och slogs ut redan i kvalet med blott 50:e tid, långt ifrån formen med bara drygt en månad kvar till VM.

””

Vann tävlingen gjorde Norges Sindre Bjørnstad Skar före ryssen Gleb Retivych och ännu en norrman, Erik Valnes.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons